Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Ágh Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője és Hermann Binder osztrák tulajdonos rakta le szerdán a Vas megyei Csöngén a Binder Kft. újabb 2250 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokának az alapkövét.

A Magyarországon letelepedni vagy fejleszteni szándékozó vállalkozások számára egyaránt fontos a kiszámítható üzleti környezet, az elegendő számú, jól képzett munkaerő, és az is, hogy a lehető legkisebb legyen a hivatalos ügyintézésnél tapasztalt bürokrácia - hangoztatta köszöntőjében Czomba Sándor.

Arról beszélt, hogy korábban a szakképzés "nem arra állt be", amit az ipar igényelt volna, ám a nemrég bevezetett duális szakképzés hangsúlyosabb gyakorlati része ma már a cégek tanműhelyeiben történhet, így a képzés valóban a munkaadói igényeket szolgálhatja.

Az államtitkár kijelentette, jelentősen emelkedett Magyarországon a foglalkoztatás, 4 millió embernek van munkája, ám ebből csak 1,5 millióan dolgoznak közvetlenül a termelésben, márpedig - mint hangsúlyozta - a termelés lehet az alapja a tartós gazdasági növekedésnek.

Hermann Binder, aki 18 éve működteti ipari acélszerkezeteket gyártó vállalkozását a csöngei ipari parkban, vendégeit köszöntve elmondta: büszke az eddig elért eredményekre és arra a jól képzett magyar munkaerőre, akik közül sokan több mint egy évtizede kitartottak cége mellett és valamennyien fontos részesei a vállalkozás fejlődésének.

A mostani, 382 millió forint értékű fejlesztéshez 149 millió forint pályázati támogatáshoz jutottak az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében. Az osztrák cégtulajdonos azt ígérte, hogy a vállalkozásból származó hasznot ezek után is fejlesztésekre fordítja majd.

A nyilvános cégadatok szerint a Binder Kft. 2012-ben 1 milliárd 733 millió forintos árbevételt és 223 millió forintos adózás utáni nyereséget ért el. A megelőző évhez képest az árbevétel 190 millió forinttal növekedett, a nyereség viszont kismértékben, mindössze 3 millió forinttal csökkent.

Hangsúlyozta: a száz embernek munkát adó csöngei üzemében ma már 17 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, olyan acél- és lemezszerkezeteket állítanak elő, amelyeket számos területen használnak, egyebek között erőművekbe is beépítenek.

A múlt évben 4 ezer tonna acélt munkáltak meg és 60 ezer négyzetméternyi úgynevezett vékonylemezt gyártottak, amit elsősorban a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban használnak.

A Binder Kft. termékeit Magyarországon kívül Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Hollandiában és Brazíliában is értékesítik.

Ágh Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a köszöntőjében úgy fogalmazott: a kemenesaljai településeknek nemcsak múltja, de jövője is van, hiszen a térségben és Magyarországon is egyre alacsonyabb a munkanélküliség.

Eredményes az Új Széchenyi Terv és a kormány gazdaságélénkítő programja, egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar - mondta.

(MTI)