Az év első hónapjában 6 százalékkal nőttek a reálkeresetek a közfoglalkoztatás hatásának kiszűrésével, így folytatódik a 2013-ban elindult erőteljes reálbér-növekedés.

Az újabb reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését. A Kormány intézkedéseinek, úgymint a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, a januári nulla inflációnak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak meghatározó szerepe van a reálbér növekedésében.

A versenyszférában a nettó keresetek 4,4 százalékkal, a közszférában – a közfoglalkoztatottak nélkül – 8,6 százalékkal növekedtek januárban az előző év első hónapjához képest. A reálbérek mindkét szektorban tovább emelkedtek, nemzetgazdasági szinten pedig 6 százalékos reálbér-növekedés tapasztalható az elsődleges munkaerőpiacon. Amennyiben a közfoglalkoztatottakat is beleszámítjuk, a januári reálbér-emelkedés 0,9 százalékos nemzetgazdasági szinten.

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 226 600 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 0,9 százalékkal magasabb az előző évi adathoz viszonyítva. A nettó bér – amely 148 500 forintot tett ki – szintén 0,9 százalékkal emelkedett 2013 januárjához képest a kibővült családi kedvezmény nélkül számolva. A közfoglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 78 500 forint volt januárban. Kiemelendő, hogy a sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatására egy év alatt 36 ezerrel, azaz 2%-kal nőtt a versenyszféra létszáma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál.

A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, továbbá hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A nemrégiben megjelent kiemelkedő ipari termelési, beruházási adatok is alátámasztják, hogy a Kormány által kitűzött növekedési cél 2014-ben is tartható lesz.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)