Az év második hónapjában 6,8 százalékkal nőttek a reálkeresetek a közfoglalkoztatás hatásának kiszűrésével, így folytatódik a 2013-ban elindult erőteljes reálbér-növekedés. A Kormány intézkedéseinek, úgymint a rezsicsökkentésnek, a közszférában végrehajtott béremeléseknek, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, valamint a fogyasztói árak stagnálásának jelentős szerepe van a reálbér növekedésében.

A versenyszférában a nettó keresetek 5,2 százalékkal, a közszférában – a közfoglalkoztatottak nélkül – 9,5 százalékkal növekedtek februárban az előző év második hónapjához képest. A reálbérek a 0,1%-os infláció mellett mindkét szektorban tovább emelkedtek, nemzetgazdasági szinten pedig 6,8 százalékos reálbér-növekedés tapasztalható az elsődleges munkaerőpiacon. Amennyiben a közfoglalkoztatottakat is beleszámítjuk, a februári reálbér-emelkedés 1,6 százalékos nemzetgazdasági szinten. Kiemelendő, hogy a sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedések és a gazdaság javuló teljesítményének hatására februárban számottevően, egy év alatt 50 ezerrel nőtt a versenyszféra létszáma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál.

2014. január–februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 226 600 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 1,3 százalékkal magasabb az előző évi adathoz viszonyítva. A nettó bér – amely 148 400 forintot tett ki – szintén 1,3 százalékkal emelkedett 2013 január-februárhoz képest az év elején kibővült családi kedvezmény pozitív hatása nélkül számolva. A közfoglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 78 100 forint volt.

Az újabb reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, a munkahelyek számának növekedését és ezen keresztül a gazdaság bővülését. A reálbérek folyamatos emelkedése mellett a Kormány egyik fő célja, hogy tartósan 4 millió felett tartsa a foglalkoztatottak számát, a munkanélküliséget pedig – az ún. súrlódásos munkanélküliség szintjére – 300 ezer fő alá csökkentse. Az ipari teljesítményről érkező múlt heti kedvező adat után a reálkeresetek folyamatos emelkedése is hozzájárulhat a magyar gazdaság idei 2 százalék feletti növekedéséhez.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)