Ha figyelembe vesszük a családi adókedvezményt és más kedvezményeket, akkor egyértelmű, hogy főleg a többgyermekes családok jártak jól ebben az évben - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Bácsalmáson az MTI-nek.

Czomba Sándor kiemelte, hogy a 2014. január elsejei változások miatt azoknak az alacsony keresetűeknek a jövedelme nő, akik eddig az adózási rendszeren keresztül nem tudták teljes mértékben igénybe venni a támogatást.

Most a járulékkedvezmények igénybevételével nettó szinten akár több tízezer forinttal is nőhet a jövedelmük – tette hozzá.

Czomba Sándor mindezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétette: a bruttó keresetek 5,7, a nettó 7,2 százalékkal voltak magasabbak idén októberben, mint egy évvel korábban. A rekordalacsony 0,9 százalékos októberi inflációval számolva a reálbérek 6,2 százalékkal nőttek 2012 októberéhez képest a családi adókedvezmények hatását nem számolva. A közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó keresetek növekedése 6,3, a nettóé 7,9 százalékos volt a nemzetgazdaságban. A versenyszférában 5,1 százalékkal nőttek a bruttó bérek és 6,8 százalékkal a nettó. A közszférában 7,6 százalékkal magasabbak voltak a  bruttó bérek, mint tavaly októberben, a nettó keresetek 8,5 százalékkal emelkedtek, a közfoglalkoztatottakat nem számítva rendre 9,4 és 10,5 százalékos volt a növekedés - közölte a KSH.

Az államtitkár elmondta: az adatokból az is egyértelmű, hogy mind reálszinten, mind nettó értéken bérnövekedés van, és ez a tendencia már 10 hónapja jellemző.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy az infláció a várt 5,2 százalékhoz képest lényegesen alacsonyabb, 1,9 százalék, ami azt jelenti, hogy több mint 3 százalékos reálkereset növekedés valósult meg Magyarországon. Ez mindenképpen pozitív dolog – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a 2013-as bértárgyalásokon még 5,2 százalékos inflációt feltételeztek.

Ezzel szemben 5,4 és 5,6 százalékkal nőtt az idén a minimál bér és a garantált bérminimum, ami azt jelenti, hogy akár a legalacsonyabb keresetűek esetében is egyértelműen reálszintű bérnövekedés van – tette hozzá.

(MTI)