A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kiírt idei munkahelyteremtő beruházási pályázaton 1254 vállalkozás kap összesen 13 milliárd forint támogatást, ami 6541 új munkahely létrehozását segíti - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A nyertes pályázók emellett vállalják összesen csaknem 18 ezer meglévő munkahely megőrzését is - közölte az államtitkár.

Czomba Sándor bejelentette, hogy döntöttek a gyakorlati képzést folytató vállalkozásoknak és intézményeknek szóló pályázat nyerteseiről is, s az eredetileg tervezett 5,4 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forintra növelték a keretet.

A két pályázat együtt összesen mintegy 20 milliárd forintot pumpál a gazdaságba - hangsúlyozta az államtitkár.

Az idén januárban meghirdetett munkahelyteremtő pályázaton vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a mikro, kis- és középvállalkozások új gépek, eszközök, berendezések beszerzéséhez. Az államtitkár felidézte, hogy az előző három évben, 2011 és 2013 között összesen 2100 kkv kapott 25 milliárd forint támogatást. Ezzel 13 500 új munkahely jött létre a vállalkozói szférában, és 24 ezer állás megőrzését is segítette a program.

Czomba Sándor kiemelte azt is, hogy évek óta a legnehezebb helyzetben lévő térségekből érkezik a legtöbb jó pályázat. Az élen ebben az évben is Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Békés megye áll, de az idén felzárkózott Pest megye is.

A támogatás összegét tekintve a szabolcsi pályázók voltak a legsikeresebbek, csaknem 2 milliárd forintot nyertek el a 13 milliárdból, de jelentős összeghez juthatnak a békésiek, a baranyaiak, a borsodiak és a Pest megyeiek is.

Ágazatok szerint a feldolgozóipar vezet, az összes pályázat mintegy 32 százaléka ebből az iparágból jött. Ezt követi a kereskedelem és gépjárműjavítás, a szolgáltatást támogató tevékenységek, az építőipar, valamint a szálláshely és vendéglátás.

Az államtitkár elmondta: fontosnak tartja, hogy a nyertesek döntő többsége, 1164 vállalkozás húsz millió forint alatti összegre pályázott.

Ez volt a kormányzat célja a programmal, elsősorban a mikro és kisvállalkozások támogatása - hangsúlyozta.

A másik pályázattal elsősorban azokat a vállalkozásokat szeretnék segíteni, amelyek tanuló szerződéssel foglalkoztatnak szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulókat - ismertette Czomba Sándor, hangsúlyozva a munkanélküliség újratermelődésének megakadályozását.

A nyertesek tanulónként 1,5 millió forintot, illetve egy vállalkozás összesen 15 millió forintot kaphat technológiai fejlesztés végrehajtására, hogy a hozzá érkező tanulók vállalati körülmények között korszerű képzést kaphassanak.

A kiírásra több mint 1800 pályázat érkezett be; a formailag megfelelő jelentkezéseknek több mint 90 százaléka támogatható a megemelt, 7,5 milliárd forintos keretből - mondta az államtitkár.

A programmal csaknem 100 ezer tanuló, illetve hallgató korszerűbb gyakorlati képzéséhez járulnak hozzá - közölte.

(MTI)