A kormány egyik legfontosabb feladata 2012-ben is a foglalkoztatás bővítése. Ennek megsegítésére jött létre a versenyszféra országos munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetei, valamint a kormány közti konzultációs fórum – hangsúlyozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerdán, a megállapodás ünnepélyes aláírásakor.

Czomba Sándor kiemelte: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) létrehozása minden konkrét helyi érdek felett helyezkedik el. A versenyszféra országos munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervei és szövetségei, valamint a kormány a gazdasági növekedés elősegítése, a versenyképesség javítása, az üzleti környezeti fejlesztése, valamint a társadalmi párbeszéd versenyszférán belüli erősítése érdekében hozta létre a konzultációs fórumot – ismertette Czomba Sándor.

fotó: Botár Gergely

A VKF tagjai: Magyarország kormánya, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSzOSz), a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

fotó: Botár Gergely

Czomba Sándor úgy fogalmazott: ezek a szervezetek döntő többségében lefedik az érintett érdekképviseleteket. Már eddig is több konkrét ügyben, például a bérkompenzáció, a szakképzés, illetve a felnőttképzés ügyében is több egyeztetés történt ezekkel a szervekkel – mutatott rá az államtitkár.

Az államtitkár kiemelte: a VKF teret ad a foglalkoztatáspolitikáról és a munka világáról való közös gondolkodásnak a kormány, a munkaadók és a munkavállalók számára.

Háttér

A VKF legfőbb konzultációs fóruma a testületi ülés, melyre szükség szerint, de naptári félévenként legalább egy alkalommal kerül sor. Tagjai a miniszterelnök, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a szakszervezeti szervezetek létesítő okirata szerinti vezetője, a munkáltatói szervezetek létesítő okirata szerinti vezetője, valamint a Monitoring Bizottság vezetője. A Monitoring Bizottság a testületi ülés munkáját segíti állandó bizottságként.

A megállapodást VKF létrehozásáról és ügyrendjének megállapításáról Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke írták alá.

A VKF létrehozásáról és ügyrendjének megállapításáról szóló megállapodás a kapcsolódó anyagok közt található.

(kormany.hu)