Folytatódtak a kedvező trendek a munkaerőpiacon 2014. február és április között a KSH gyorstájékoztatója szerint. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma 238 ezer fővel, az egy évvel ezelőtti 3 millió 869 ezerről 4 millió 107 ezerre emelkedett.

2010 hasonló időszakához képest így 375 ezerrel több embernek van munkája. A növekedésnek része a közfoglalkoztatás és a migráció is, azonban a kormány  foglalkoztatási programjainak – így például az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak – is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra  egyre nagyobb arányt képvisel.

A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve  látható, hogy ismét mindkét kategóriában javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 4,9 százalékponttal, 67,5 százalékra nőtt. A 15-64 éves nőknél ugyanez az adat már második hónapja magasabb 55%-nál. A 2014. február-áprilisi időszakban 55,5% volt, ami minden korábbi hasonló időszakban mértnél magasabb. Ezzel gyorsan közelítünk az unió átlagához. Már csak 3-3,5 százalékkal vagyunk lemaradva, míg az 5 évvel ezelőtti különbségünk 8,5% volt. Így 5 év alatt 5 százalékot dolgoztak le a nők a hátrányukból.

Magyarországon 116 ezerrel kevesebben voltak állás nélkül a 2014. február-áprilisi időszakban, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta ezzel ismét csökkent: a 15-74 éves korosztály munkanélküliségi aránya 8,1 százalékot mutatott a vizsgált időszakban. Ennél alacsonyabb első negyedéves adat 2008-ban volt utoljára, amikor is 8 százalékon állt a mutató.

A foglalkoztatottak számának rekord mértékű növekedésében nagy szerepe van, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kiváló makroadatok is bizonyítják Magyarország gazdaságának fellendülését.

A részletes adatok a www.ksh.hu honlapon találhatók.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)