A most benyújtott konvergencia program fő irányai a foglalkoztatás bővítése, az államadósság csökkentése és a hiány 3 százalék alatti szinten tartása - ismertette a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár.

Banai Péter elmondta, a konvergencia program készítésénél az összes rendelkezésre álló belföldi gazdasági folyamatot figyelembe vették, valamint a külső feltételekkel is számoltak. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a program legfontosabb jellemzője, hogy  az erősödő gazdaságra és csökkenő államadósságra koncentrál. A növekvő gazdaság a minisztérium számításai szerint támaszkodik a belső kereslet fennmaradására, élénkülésére, és a külső környezet élénkülésére is. Erre mondjuk azt, hogy a gazdasági növekedés szerkezete egészségessé válik - húzta alá Banai Péter. Ez azt jelenti, hogy nem egy-egy szektor húzza a gazdasági növekedést, nem csupán arról beszélhetünk, hogy a külső környezet kedvező, és ezért az export tud növekedni, viszont a lakosság jövedelme stagnál. Tehát mind a külső kereslet, mind a belső fogyasztás növekedni fog - fejtette ki a helyettes államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakulnak a számok a vártnál kedvezőtlenebb külső környezet esetén, Banai Péter úgy válaszolt, hogy többféle számítással készülnek. A programban szereplő 2-3 százalékos növekedés konzervatív várakozásnak számít, ha a külső környezet kedvezőtlenebb lesz, akkor a 3% alatti hiánypálya még mindig teljesíthető - mondta a helyettes államtitkár.
Hozzátette: azért fontos kiemelni az államháztartási hiányt a gazdasági mutatók közül, mert van egy olyan közösségi szabály, amely értelmében a 3 százaléknál nagyobb hiánnyal rendelkező országok szankciókkal szembesülhetnek. A gazdasági növekedésnek pedig azért van fontos szerepe, hogy a nagyobb növekedésből származó adóbevételek automatikusan stabilizálni tudják az államháztartást, és az államadósságot csökkenő pályán tudják tartani.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)