Továbbra is az emberekkel együtt kívánunk kormányozni - fogalmazott Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az Új Nemzeti Konzultációról szóló szerdai sajtótájékoztatóján.

A gazdasági konzultáció kapcsán Szijjártó Péter világosság tette, hogy a döntés felelőssége továbbra is a kormányé, azonban - ahogyan eddig is tették - kikérik a magyar emberek véleményét a fontos döntések előtt.

Szijjártó Péter (fotó: Botár Gergely)Emlékeztetett, hogy az Alaptörvény megalkotásakor, majd a szociális és nyugdíj kérdések kapcsán is ezt tette a kormány, és minden esetben tartotta magát az emberek véleményéhez.

A korábbi, szociális konzultációról, illetve a nyugdíjasokat érintő konzultációról szólva elmondta, hogy azok hatására vezették be a védett kor intézményét, fagyasztották be a rezsiket, de az emberek kérése volt az is, hogy segély helyett munkát adjanak és tegyenek lépéseket a devizahitelesek megsegítésére.

Szijjártó Péter elmondta, összesen 8.202.500 fő kapja meg a kérdőívet, minden felnőtt magyar állampolgár, aki állandó lakóhellyel rendelkezik. A konzultáció személyenként 105 forintba kerül, amely összességében egy népszámlálás költségeinek egy hatodát teszi ki.

A szóvivő elmondta, május 29-én az első 100 ezer ember megkapta a kérdőívet, június 24-ig pedig mindenkihez meg fog érkezni. A kormány arra kéri a polgárokat, hogy augusztus 20-ig jutassák vissza a kitöltött dokumentumokat. A folyamatos feldolgozásnak köszönhetően így augusztus végére már az első statisztikai adatokkal rendelkezni fogunk – tette hozzá.

Az adatok kezelésével kapcsolatban Szijjártó Péter kiemelte, statisztikai adatbázis jön létre, vagyis a személyes adatokat tartalmazó hozzájáruló nyilatkozatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) elkülönítetten kezeli a feldolgozás során.

Szijjártó Péter (fotó: Botár Gergely)

Az Új Nemzeti Konzultáció 16 kérdésben várja az emberek véleményét, amelyek ezúttal gazdasági vonatkozásúak, és alapvetően a munkahelyteremtéshez kapcsolódnak. A miniszterelnök szóvivője elmondta, lesz olyan kérdés, amely a 20 főnél kevesebb főt foglalkoztató magyar vállalkozások átalányadózási lehetőségére, lesz olyan, amely a nyugdíjas korú, de tovább dolgozó emberek bérének adó és járulékmentességére, a gyermekes családoknak járó szocpol támogatás személyautó vásárlásra való kiterjesztésére vonatkozik.

A konzultáció során az állampolgárok kifejthetik véleményüket többek között a méltányos közteher-megosztással kapcsolatban, a minimálbérrel kapcsolatban, a fiatalok elhelyezkedésének támogatásáról, az ÁFA-szabályok érzékenyebbé tételéről és arról is, hogy az alacsonyabb jövedelműek a cafetéria juttatást készpénzben kaják-e meg.

(kormany.hu)