Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pénteken a Parlamentben fogadta Tian Guoli-t, a Bank of China igazgatósági elnökét - tájékoztatta Fülöp Judit, az államtitkár sajtófőnöke az MTI-t.

A bank elnöke arról tájékoztatta az államtitkárt, hogy a Bank of China eddigi magyarországi működése során jó eredményeket ért el, ezért további terveik és céljaik vannak Magyarországon.

Szijjártó Péter az esemény kapcsán közölte: a magyar külgazdasági stratégia különösen sikeres azon törekvések szempontjából, hogy Magyarország legyen Kína európai jelenlétének kapuja. Ezért kiemelt fontossággal bír az, hogy a Bank of China a világ 9. legnagyobb bankjaként Magyarországon hozza létre közép- és kelet-európai regionális központját. Arra pedig, hogy a Bank of China hosszútávon képzeli el magyarországi jelenlétét, bizonyíték az, hogy Budapesten létrehoznak egy RMB Klíring Központot is, amely fontos szerepet játszik a kínai fizetőeszköz, a jüan RMB) nemzetközi kereskedelemben való térnövelésében.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A kínai jüan mára a világ második legjelentősebb fizetőeszköze lett kereskedelmi szempontból, és a Bank of China-nak kiemelt szerepe van a jüan elterjesztésében a világban - emeli ki a közlemény.

A közlemény szerint a Bank of China ügyfelei közé számos kínai nagyvállalat tartozik, ezért a bankkal való együttműködés nyomán újabb kínai befektetők érkezhetnek Magyarországra. A felek ezért megállapodtak abban is, hogy júniusban négy állomásból álló közös befektetési roadshow-t szerveznek Kínában, hogy Magyarország bemutassa  gazdasági környezetét.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A megbeszélésen Szijjártó Péter egyeztetett a Bank of China részvételéről a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításában, valamint a magyar kis- és középvállalati szektor finanszírozásában.

(MTI)