A kormányfő a Magyar Tudományos Akadémiára látogatott, ahol megbeszélést folytatott Pálinkás József elnökkel.

A találkozó résztvevői áttekintették a magyar tudomány általános helyzetét, a tudománypolitika, a tudomány- és kutatásirányítás aktuális kérdéseit. Egyetértettek abban, hogy a magyar kutatás, fejlesztés és innováció a nemzetközi viszonyrendszerben pillanatnyilag kedvezőtlen helyzetben van, ugyanakkor az ország számára a tudomány és a kutatás stratégiai kitörési pont lehet az európai színtéren és a nemzetközi versenyben egyaránt, ha a forrásokat hatékonyabban és egy hosszú távú stratégia fókuszpontjai mentén osztjuk el – tájékoztat a kormányfő szóvivője közleményében.

Mindezen törekvésekre lehetőséget biztosít az Új Széchenyi Terv, amelynek „Tudomány – Innováció – Növekedés” című fejezetébe kiválóan illeszthetők az Akadémia példaértékű kezdeményezései, a Lendület program, amely a tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítését és elvándorlásuk megállítását teszi lehetővé, illetve az akadémiai kutatóintézet-hálózat infrastrukturális megújítását és versenyképességük növelését célzó törekvések.

A miniszterelnök üdvözölte az Akadémia aktív szerepvállalását az ország előtt álló stratégiai kérdések megválaszolásában, amely közfeladatának az intézmény a döntéshozók számára készített Köztestületi Stratégiai Programok kiadványainak, értékközpontú cselekvési terveinek közreadásával tesz eleget.

A miniszterelnök és az Akadémia elnöke egyetértettek abban, hogy a tudománydiplomácia hiteles és hatékony országimázs-formáló eszköze lehet Magyarországnak az EU-elnökség időszakában és azt követően is – olvasható Szijjártó Péter közleményében.

(kormany.hu, orbanviktor.hu)