Nehéznek, de nagyon sikeresnek nevezte a nemzetgazdasági miniszter a Kormány és a Bankszövetség között csütörtökön lezárult tárgyalásokat. A felek megegyezésének köszönhetően 1 millió devizahiteles találhat kiutat az adósságcsapdából.

A miniszter elmondta: a magyar gazdaságtörténet egyik legnehezebb problémájára találtak megoldást a tárgyalások során. A bankok és a Kormány megállapodása 1 millió devizahitelesnek mutathat kiutat az adósságcsapdából - húzta alá.

Aláhúzta: a megegyezés lényege, hogy három szereplő, a bankok, az állam, és a devizahiteles családok megosztják egymás közt a terheket.

Fotó: Horváth Ernő


180 forintos svájci frank árfolyamig az ügyfél felelős a törlesztésért, az a feletti részért viszont a bankok és a kormány állnak jót, kétharmad-egyharmad arányban. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a devizahiteles családok havi adósságszolgálata 30-35 százalékkal csökkenjen.

A miniszter emlékeztetett, hogy a devizahitel-állomány mai árfolyamon 6500 milliárd forintra rúg, ez a GDP egyötöde. Óriási a teher a családok vállán, a megállapodásnak köszönhetően viszont jelentősen csökkenhet, ami a másik oldalon vásárlóerő-növekedést jelent, hiszen több pénz marad a családoknál - magyarázta Matolcsy György.

Fotó: Horváth Ernő

Az öt éves hitelkiváltási program költségeiből 300 milliárd forint jut az államra és 600 milliárdot vállaltak a bankok. Négy nagy fejezetet zártak le a tárgyalások során, egyrészt megegyeztek a végtörlesztés 2011-es terheinek megosztásáról, másodrészt a 90 napon túli késedelemben lévő ügyfelek hiteleinek forintosításáról, valamint a még törleszteni képes adósoknak szánt tehercsökkentésről, aminek köszönhetően 30-35 százalékkal csökkenhet a havi törlesztőrészletük.

Megegyeztek arról is, hogy jövőre a Kormány és a Magyar Bankszövetség folytatja a tárgyalásokat a kis- és középvállalkozások, az uniós pályázatok és az otthonteremtés finanszírozásának bővítéséről.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke kiemelte, hogy az alapelvekben egyetértés volt a bankok és a Kormány között. Erős és stabil pénzügyi közvetítő rendszerre van szükség, valamint folytatni kell a párbeszédet is - húzta alá az elnök.

(kormany.hu)