Megállapodott a magyar-román gazdasági vegyes bizottság összehívásáról Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a vegyes-bizottság magyar társelnöke Andrei Gereával, a bukaresti kormány gazdasági miniszterével, a gazdasági vegyes-bizottság román társelnökével hétfőn Bukarestben.

A testület február 27-28-án Budapesten fog összeülni.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarországnak stratégiai nemzetgazdasági érdeke fűződik a magyar-román gazdasági együttműködés fejlesztéséhez. Románia a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, mi pedig Románia ötödik legfontosabb kereskedelmi partnerei vagyunk. A magyar export 4,8 milliárd euró, és ez tovább szeretnénk növelni - hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint a gazdasági vegyes bizottság ülésének fő napirendi pontja a befektetések és beruházások kölcsönös ösztönzése lesz. Ennek érdekében a magyar Eximbank már megállapodást kötött az OTP romániai cégével, hogy minél több magyar cég romániai piaci sikerét tudják elősegíteni - emlékeztetett.

Beszámolt arról is, hogy román partnerével megállapodtak a határátkelőhely-építési program felgyorsításában, amelynek nagy gazdaságfejlesztési jelentőséget tulajdonítanak.

"A határ menti kis- és közepes vállalkozások számára a piac gyakorlatilag le van felezve azáltal, hogy átjárhatatlan a határ. Míg Közép-Európában három-négy kilométerenként át lehet járni a határon, addig a határátkelőhelyek átlagos távolsága a magyar-román határszakaszon 45 kilométer" - magyarázta az államtitkár.

A magyar fél ezért 26 olyan lehetséges határátkelő tervét készül megvitatni a román féllel, amelyeket a 2014-2020 európai uniós költségvetési időszakban lehetne megvalósítani - tette hozzá.

A külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta, hogy Magyarország az energetika területén is előrelépést szeretne, és kormányközi megállapodás tervezetét adta át a román félnek a határ menti szénhidrogén-lelőhelyek közös kutatásáról.

"Fontos a 2010-ben átadott magyar-román gáz interkonnektor (összekötő vezeték) kétirányúsítása, hiszen Közép-Európa energiabiztonságához nagy mértékben hozzájárulnak a gázvezeték-rendszerek összeköttetései. A magyar-szlovák gáz interkonnektoron a kereskedelmi forgalom 2015 elején meg fog indulni. Szeretnénk ha záros határidőn belül kétirányú forgalom lenne a magyar-román interkonnektoron is" - hangsúlyozta a külügyi és külgazdasági államtitkár.

Szijjártó Péter a 17 ország részvételével zajló Kelet-Közép-Európa (KKE)-Kína csúcstalálkozón részt vevő, Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormányküldöttség tagjaként tartózkodik a román fővárosban.

A kedd délelőtt zajló csúcstalálkozó idején KKE-Kína gazdasági és kereskedelmi fórumot is rendeznek a bukaresti parlament épületében, mintegy 1500 - köztük 300 kínai - üzletember részvételével.

(MTI)