Gazdasági együttműködési megállapodást kötött Magyarország Türkmenisztánnal, a szerződést Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Berdi Matiyev türkmén külügyminiszter-helyettes látta el pénteken kézjegyével.

Szijjártó Péter a szerződés parafálása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a keleti nyitás stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a közép-ázsiai térséggel való gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tétele. Ezt alátámasztja az is, hogy a közép-ázsiai országok európai összevetésben jelentős gazdasági növekedésről számolhatnak be.

Közölte, a magyar cégeknek bőven van lehetőségük sikeres működésre Türkmenisztánban. Az ehhez szükséges jogszabályi keretek biztosítása érdekében a felek megegyeztek arról, hogy Türkmenisztán várhatóan júniusban Magyarországra látogató elnökével a beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat is aláírják. Így a két ország vállalatai biztos jogi háttér mellett köthetnek egymással üzleteket - mondta az államtitkár. A most parafált megállapodás létrehozza a gazdasági vegyesbizottságot is, amelynek első ülését ősszel tartják, s magyar oldalról Szijjártó Péter fogja vezetni.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Hozzátette, annak érdekében, hogy a hosszú távú gazdasági együttműködést jól megalapozzák, egy oktatási együttműködésről is tárgyalnak, a magyar kormány szeptembertől húsz ösztöndíjas helyet ajánlott fel türkmén hallgatóknak magyar egyetemeken. Berdi Matiyev elmondta: részletesen megbeszélték a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztését szolgáló együttműködési lehetőségeket.

Az elnöki látogatáshoz kapcsolódóan üzleti találkozót is szerveznek majd. Hozzátette, bízik abban, hogy az elnöki vizit és az üzleti fórumok még nagyobb lendületet adhatnak a kétoldalú kapcsolatoknak. Szijjártó Péter kifejtette: a magyar cégeknek több ágazatban is lehetőségük nyílhat arra, hogy belépjenek a türkmén piacra. A mezőgazdaság és élelmiszeripar területén már van sikertörténet, a türkmén söripar egyik legnagyobb beruházását egy magyar cég végezte el, s a magyar mezőgazdasági technológia iránt komoly érdeklődés van.

Türkmenisztánban van a világ harmadik-negyedik földgáztartaléka, ebből fakadóan a türkmén kormány jelentős mértékben modernizálni kívánja az olaj- és gázipari szektort, és ebben szívesen veszik magyar cégek részvételét. Az építőipar területén is lesz lehetőség az együttműködésre, ahol egy magyar cég Ashgabat és Türkmenbasi nagy beruházásaira pályázott. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Türkmenisztán hosszú távon akár fontos szereplője is lehet Európa energiabiztonságának, ugyanis az Európai Bizottság és Türkmenisztán között tárgyalások zajlanak egy gázvezeték megépítéséről.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Ha ez sikeres lesz, hosszú távon azt jelenti, hogy Türkmenisztánból Azerbajdzsánon keresztül türkmén gáz kerülhet a török gázvezeték rendszerbe, s akár Magyarország is vásárolhat belőle. Szijjártó Péter a türkmén gazdaságról elmondta, hogy a közép-ázsiai ország GDP-je 2013 első félévében majdnem 10 százalékkal növekedett. Türkmenisztán Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai térségben.

Az áruforgalom ugyan meglehetősen alacsony, általában 10-15 millió dollár között alakult, de ezt jelentősen növelni lehet, amit mutat, hogy 2013-ban nyolcszorosára - 110 millió dollárra - nőtt egy egyedi üzletkötés hatására. Az államtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy Türkmenisztánban van kereslet a magyar termékekre és szolgáltatásokra. Hozzátette, több magyar cég is sikertörténetről számolhat be, például a türkmenisztáni gyógyszeripar vezető szereplője a Richter Gedeon.

(MTI)