A Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából katonai tiszteletadással koszorúzási ünnepséggel kezdődött az állami megemlékezések sora 2014. május 25-én, délelőtt a rákoskeresztúri Újköztemetőben. Az esemény a Nemzeti Örökség Intézete, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság valamint a Honvédelmi Minisztérium közös szervezésében valósult meg.

Május utolsó vasárnapján azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik történelmünk során az életüket áldozták a hazáért. Az ünnep eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, melyet báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezett. A magyar Országgyűlés 2001-ben a nemzet erkölcsi adósságát törlesztette, amikor törvényt alkotott a hősök emlékének megörökítéséről.  -  A Hősök temetője emlékparkot itt a rákoskeresztúri Újköztemetőben hoztuk létre még ugyanebben az évben.

Kép letöltéseFotó: NÖRI

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság által 2002-ben emelt Magyar Katonahősök Emlékművénél, azóta minden év májusának végén fejet hajtunk a hősök előtt, és tetteiket nem felejtve, méltó módon megemlékezünk róluk – mondta el Radnainé Dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.
Az eseményen megemlékező beszédet mondott Dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője, az NEKB tagja.

Koszorút helyezett el többek között Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Radnainé Dr. Fogarasi Katalin a NÖRI elnöke, valamint a Honvédelmi Minisztérium.

(Nemzeti Örökség Intézete)