A Kormány folytatja a konzultáción alapuló kormányzást. Az alkotmányozás után most a mindennapi élet legfontosabb kérdéseiről, a szociális ügyekről kérjük ki az emberek véleményét – fogalmazott Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az új Alkotmány elfogadása után Szociális Konzultációt indít a Kormány – ismertette Szijjártó Péter. Rámutatott: célunk, hogy közösen találjunk választ a legfontosabb kérdésekre és problémákra. Döntést ugyan az Országgyűlés fog hozni, a felelősség is őt terheli, azonban szükség van az emberek bölcsességére is ahhoz, hogy a legmegfelelőbb döntések szülessenek meg. Az előző ciklussal ellentétben a Kormány az emberekkel együtt, és nem a fejük fölött kíván döntéseket hozni – húzta alá a szóvivő.

Foto: Botár Gergely

A kérdőív többek között kitér a nyugdíj előtti "védett kor" bevezetésére, a közműcégek extraprofitjának korlátozására és a gyógyszergyárak lobbijának megtörésére - sorolta. Megkérdezzük az embereket, mit gondolnak a nehéz helyzetbe került deviza alapú hitelesek állami megsegítéséről, illetve arról, hogy a szociális segélyt pénzbeni juttatás, vagy alapvető szükségleti cikkek (például élelmiszerek) formájában kapják-e meg a rászorulók - fűzte hozzá.

A kérdőívet jövő héten kezdik kiküldeni, azt minden 16 évét betöltött állampolgár megkapja. Leszállítottuk a korhatárt, hiszen a szóban forgó ügyekről a 16-17 évesek is gondolkodnak, a meghozott döntések pedig rájuk is hatással lesznek – emelte ki Szijjártó Péter.

Több, mint 8 millió kérdőívet küldünk ki, az elsőket már jövő hét közepén megkapják a címzettek. A visszaküldésre június 15-ig van lehetőség, a kiértékelés június 30-val bezárólag megtörténik – tájékoztatott a miniszterelnök szóvivője. A költségeket illetően a szóvivő elmondta, hogy azok nem haladják majd meg az alkotmányozó konzultáció költségeit, a 800 millió forintot.

A Szociális Konzultáció kérdőívét a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

(kormany.hu)