Élénkülhetnek és új szakaszba léphetnek a magyar-vietnami kapcsolatok - értett egyet magyar vendéglátóival Nguyen Thien Nhan vietnami miniszterelnök-helyettes, akit kedden díszebéden látott vendégül az Országházban Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Jakab István köszöntőjében utalt arra, hogy Magyarországon eddig több mint 4 ezer vietnami diák szerzett diplomát. Aláhúzta: a mostani látogatás kiemelt jelentőségű mindkét ország számára, mivel szeptemberben Magyarországra látogat a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke, ami újabb lendületet ad majd az oktatási, tudományos és gazdasági együttműködésnek.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-vietnami gazdasági vegyes bizottság társelnöke kiemelte: Vietnam gazdasági teljesítményét sok európai ország is megirigyelhetné, a délkelet-ázsiai ország 5 százalékos növekedést ért el az utóbbi években. Hozzátette: a magyar kormány a keleti nyitás politikájában fontos szerepet tulajdonít a Vietnamhoz fűződő kapcsolatoknak.

Az államtitkár jelezte: a hosszú távú kiszámítható gazdasági együttműködés legjobb alapja az emberek közötti kapcsolat. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy Magyarország a vietnami diákok számára évente 40 helyet biztosít felsőoktatási intézményeiben.

Fotó: Árvai Károly

A magyar kormány elkötelezett a kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamizálására - mondta Szijjártó Péter. Ebben a kapcsolatrendszerben Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a kötött segélyhitelek rendszerének. Magyarország szeretné, ha a kötött segély hitelprogram keretében hozzájárulhatna a vietnami nép életszínvonalának emeléséhez, valamint ebben a rendszerben segíthetné a magyar és a vietnami cégek piaci alapú együttműködését.

Szijjártó Péter rámutatott: a magyar kormány büszke arra, hogy a kötött segély hitelprogram keretében magyar vállalatok építik Vietnam egyik tartományának vízhálózatát, és magyar cégek kezdték meg az ország népesség-nyilvántartó rendszerének kiépítését is. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország további - legalább kettő - kötött segély hitelprogram megvalósításában vehet részt, hozzájárulva Vietnam még gyorsabb fejlődéséhez.

Emlékeztetett arra: Magyarország a nukleáris energia hasznosításának nagy szerepet szán ugyanúgy, ahogyan Vietnam, s Magyarország is egy nagy atomenergetikai beruházás előtt áll. Kitért arra: a két kormány tagjai mindent megtesznek azért, hogy az elnöki látogatás során szeptemberben Magyarországon aláírható legyen a nukleáris képzést szabályozó kétoldalú kormányközi megállapodás.

Szijjártó Péter tájékoztatta a vietnami miniszterelnök-helyettest arról is, hogy Magyarország egy éven át a V4-ek közép-európai együttműködésének soros elnöke. Hozzátette: a V4-ek közös külpolitikai kezdeményezésekre készülnek, ezen belül az egyik első lépésként Ho Si Minh-városban a V4 országok szeretnének egy közös külkereskedelmi képviseletet nyitni. Megemlítette továbbá - mivel Vietnam első számú külső piaca az EU - számíthatnak Magyarországra akkor, amikor az EU és Vietnam kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről van szó.

Fotó: Árvai Károly

Nguyen Thien Nhan vietnami miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a jó kapcsolatok kialakításához fontos a közös nyelv, azaz, hogy az emberek értsék egymást. Utalt arra is, hogy Magyarország és Vietnam között 63 éve van diplomáciai kapcsolat. Ez idő alatt mintegy 4 ezer vietnami diák kapott diplomát Magyarországon. Közülük többen lettek ismertek hazájukban tudósként, közéleti emberként, például miniszterként, de sokan dolgoznak a kereskedelem területén is.

A mostani látogatás a miniszterelnök-helyettes szerint egy új szakaszt nyit a két ország kapcsolatában, különös tekintettel az elnöki látogatásra. Utalt arra is, hogy a vietnami delegáció programjai során találkozott a Magyarországon élő vietnami közösség tagjaival is.

A vietnami miniszterelnök-helyettes elmondta: a hivatalos program részét képezte, hogy a küldöttség ellátogatott a paksi atomerőműbe is, itt megismerkedhettek a magyar technológiai színvonallal, amit igen "erősnek" minősített. Jelezte: amennyiben megvalósul a terv, úgy a térségben Vietnamban lesz elsőként atomerőmű, ebben pedig segíthetnek a magyar szakemberek.

Kitért arra: Vietnam térsége - amelyben 10 ország található - mintegy 400 millió fős piaccal rendelkezik, ennek kapuja pedig a magyarok számára Vietnam lehet. Kiemelte: a két ország közötti együttműködés jó lehetőségeket teremthet mindkét fél számára, nemcsak kulturális, hanem gazdasági területen is.

(MTI/kormany.hu)