Ahhoz, hogy Magyarország gazdasága fenntarthatóan tudjon növekedni, a legolcsóbb energiát kell biztosítani, az ipari termelést és a környezetvédelmet pedig egyensúlyban kell tartani – hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Dunaújvárosban, mielőtt aláírták a magyar kormány és az osztrák Prinzhorn Holding közötti stratégiai együttműködési megállapodást.

Szijjártó Péter szerint a gazdasági fejlődés mellett körültekintően kell bánni a környezettel és körültekintően kell használni a természeti erőforrásokat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány először köt stratégiai megállapodást egy környezetipari vállalattal, amely „a magyar papíripar legmeghatározóbb tagja és hulladékból állít elő értéket”.

Megjegyezte, hogy a Prinzhorn Holding amellett, hogy a közép-kelet-európai térség legnagyobb hullámpapír-csomagolás előállítója, mintegy 1100 munkavállalóval jelentősen hozzájárult „a magyar foglalkoztatási rekordhoz”.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány és a vállalatcsoport közös célok mentén dolgozik: a még hatékonyabb hulladék-begyűjtési rendszer és az energiaköltségek csökkentése mindkét fél érdeke. Hozzátette: az elmúlt évek erőfeszítései után a fő cél az, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia és ezzel a legversenyképesebb gazdaság is.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Szijjártó Péter elmondta: bár az osztrák sajtóban nem mindig a legkorrektebb tudósítások jelennek meg hazánkról, az ilyen együttműködések mutatják, hogy „megéri itt vállalkozni, mert versenyképes környezet várja a nemzetközi cégeket”. Jelezte, hogy Ausztria Magyarország számára a második legfontosabb külkereskedelmi partner: tavaly a magyar külkereskedelem 6 százalékát Ausztriával bonyolította le 11,6 milliárd euró értékben. Hazánkba a negyedik legtöbb befektetett tőke osztrák vállalatoktól érkezik.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a nemzetközi gazdasági életben alapvető és gyors változások zajlanak, amelyek nemcsak világgazdasági, hanem világpolitikai átrendeződést is jelentenek. Olyan térségek válnak vezető hatalmakká és növelik befolyásukat, amelyekről korábban ez elképzelhetetlen volt, valamint olyan térségek veszítenek versenyképességükből, amelyekről ez szintén elképzelhetetlen volt korábban - fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy az új helyzethez új stratégiák kellenek, mert a régi gazdaságpolitikai eszközök nem működnek, hiszen azok okozták a válságot.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország a válságra lehetőségként tekintett, s így a szükséges változástatások után erősebb lehet, mint volt korábban. Hozzátette: az ország megújítása, a nagy rendszerek megváltoztatása megtörtént, így például olyan adórendszer alakult ki, amely „megbecsüli a munkát, és azokat segíti, akik többet akarnak dolgozni és még több embert akarnak foglalkoztatni”.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Kiemelte, hogy az ország stratégiai céljainak eléréséhez stratégiai partnerek kellenek. Hozzáfűzte: a stratégiai megállapodások aláírását követően a nagy nemzetközi cégek 650 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre és ezzel 5500 új munkahelyet hoztak létre.

Cord Prinzhorn cégtulajdonos-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a cégcsoport „értékalapú befektető, amely a környezetet védve termel”. Hozzátette: stratégiai termelőként eddig 600 millió eurót fektettek be Magyarországon, miközben az eldobott papír 80-90 százalékát újrahasznosítják.

A cégvezető szerint a megállapodás erősíti a Prinzhorn elkötelezettségét Magyarország iránt, és aláhúzza a párbeszéd fontosságát.

Bencs Attila, a csoport egyik magyarországi cége, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legmodernebb technikával, világszínvonalon zajlik a papírgyártás, amely után az alapanyagot a Dunapack csomagolóanyaggá alakítja.

Közölte: folyamatosan egyeztetnek a magyar kormánnyal azért, hogy ne a lerakókba kerüljenek a papírhulladékok, hanem a cég révén értékké válhassanak.

A Wiener Neudorf-i (Ausztria) székhelyű, családi kézben lévő Prinzhorn Holding 13 ország 37 termelőüzemében összesen 4478 alkalmazottat foglalkoztat. Évi 1,7 millió tonna, újrahasznosított papírból előállított hullámalap-papírral és mintegy 1,1 milliárd euró éves forgalommal a Prinzhorn Holding Európa harmadik legnagyobb vállalata az ágazatban.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A Prinzhorn csoport 1990 óta van jelen Magyarországon – fontos hulladékgyűjtőként (Duparec Kft.), a legjelentősebb magyarországi hulladékgyűjtő és papírgyártó létesítménnyel (Hamburger Hungária Kft.) és a hullámkarton alapú csomagolási megoldások legnagyobb gyártójaként (Dunapack Kft.).

A dunaújvárosi papírgyár 1990-es megvásárlása óta összesen mintegy 600 millió eurót kitevő beruházások eredményeként a Prinzhorn Csoport ma a magyar papír- és csomagolóanyag-ipar legjelentősebb szereplője, évi 110 milliárd forint forgalommal. A vállalatcsoport jelenleg több mint 1100 embert foglalkoztat Magyarországon.

A kormány összesen 41 céggel kötött stratégai megállapodást.

(mti)