A stratégiai együttműködési megállapodások megkötéséről szóló kormánydöntés helyes volt, Magyarország nyert az eddig megkötött stratégiai megállapodásokkal, nyertek a megállapodásokat megkötő, itt működő külföldi nagycégek, a vállalkozások dolgozói, a cégekkel beszállítói kapcsolatban lévő kis- és középvállalkozások is – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden Budapesten egy szakmai konferencián.

A Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz közös konferencia-sorozatának "Fókuszban a nemzeti érdek - Gazdaságfejlesztés nagyban: a kormányzat és az ágazati bajnokok stratégiai együttműködése" című konferenciáján az államtitkár emlékezetett, hogy eddig 35 Magyarországon működő nagyvállalattal kötött stratégiai partneri megállapodást a kormány. A 35-ből 10 nagyvállalat a járműiparban tevékenykedik, elmondható, hogy ennek révén Magyarország Európa járműipari zászlóshajója lett - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter kiemelte: mintegy 650 milliárd forint összegű új beruházást hajtott végre és 5500 új munkahelyet hozott létre az a 35 nagyvállalat, amellyel stratégiai megállapodást kötött a kabinet.

Szijjártó Péter elmondta: elsősorban olyan cégekkel kötött megállapodást a kormány, amelyek legalább öt éve Magyarországon működnek, jelentős a hozzájárulásuk az exporthoz, a nyereségük egy jelentős részét, legalább 5 milliárd forintot újra befektetnek Magyarországon, emellett ezer főnél több munkavállalót alkalmaznak, illetve beszállítóik közül a magyar vállalkozások aránya legalább 10 százalékot ér el.

Szijjártó Péter kiemelte: a megállapodások közül 17-et Európán kívüli céggel kötöttek, a 18 európai cég között két magyar vállalat is van. Nyolc együttműködési egyezményt amerikai vállalattal kötött a kabinet, a második helyen a német vállalatok állnak, a német vállalkozások mintegy hatmilliárd euróval növelték a beruházásaikat az elmúlt három évben.

Elmondta: a 35 egyezményből tizet járműipari vállalattal kötött a kormány, jelenleg Magyarországon 620 cég foglalkozik járműgyártással, mintegy 110 ezer embert foglalkoztatnak, a termelésük mintegy 15 milliárd eurót tesz ki, az értékesített áruik 99 százalékát exportálják.

Az államtitkár ismertette: a megkötött szerződések közül a szektorokat tekintve a második helyen az elektronika áll, ezek a cégek együttesen 100 ezer főt foglalkoztatnak.

A gyógyszeripar nagycégei közül, amely a leginkább innovatív szektornak számít,  4 nagyvállalattal kötött szerződést a kormány.

Szijjártó Péter elmondta: a termeléshez közvetlenül kapcsolódó szolgáltató központok is megjelentek az országban, itt 30 ezren dolgoznak.

Az államtitkár kifejtette: a versenyképesség növelése érdekben a kormány csökkentette a munkát terhelő adókat, rugalmasabbá tette a munkaügyi szabályozást, átszervezte  a felsőoktatást, ezzel párhuzamosan német mintára létrehozta a duális szakképzési rendszert.

Az államtitkár kitért arra,  hogy a kormány mindennek előkészítése érdekében rendbe tette az ország pénzügyeit, csökkenő pályára állt a magyar államadósság, és három százalék alá került az államháztartás hiánya.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar gazdaság versenyképességének növelése mellett az ország megőrizte a politikai-társadalmi stabilitását. Egyúttal rámutatott: a külföldi vállalatokkal megkötött stratégiai megállapodásoknak is betudható, hogy a magyar gazdaság idén már bővülni kezdett.

(MTI)