A magyar–kínai kapcsolatok erősítése nem lehet pártkérdés, a Kínával folytatott kooperáció ügyében a kormány és az ellenzék együttműködik – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Kínai–Magyar Barátságért kitüntető díj átadásán hétfőn.

Az Országházban tartott eseményen az államtitkár kiemelte, hogy a világban rendkívül gyors változások zajlanak: alapvető egyensúlyátrendeződés folyik a világpolitikában és -gazdaságban. Még nem lehet pontosan látni e folyamatok végét, de az biztos, hogy a válság utáni időszaknak Kína az egyik legerősebb szereplője lesz, és ennek megfelelően kell alakítani a kapcsolatainkat, folyamatosan erősítve a két ország közötti együttműködést – jelentette ki.

Úgy látja, ezért fontos, hogy kormány és ellenzék együttműködjön a magyar–kínai kapcsolatok intenzívebbé tételében, attól függetlenül, hogy éppen ki kapta meg a választók bizalmát az ország vezetésére.

Fotó: Botár GergelyA magyar kormány keleti nyitás stratégiájának egyik alappillére a magyar–kínai együttműködés folyamatos erősítése. A hosszú távú, megalapozott és eredményes gazdasági együttműködéshez pedig elengedhetetlen a kapcsolatok oktatási és kulturális alapjainak megteremtése – emelte ki Szijjártó Péter.

Az államtitkár emlékeztetett: a múlt héten hét kétoldalú megállapodást írtak alá, ezek közül több az oktatási és kulturális együttműködést segíti a két ország között. Emellett magyar kulturális központ nyílt Pekingben, így Magyarország a harmadik uniós tagállam és az első közép-európai ország, amely önálló intézményt hozott létre a kínai fővárosban kultúrája bemutatására – közölte.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyOláh Lajos független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa a díjátadón hangsúlyozta: a magyar és a kínai népet erős, eltéphetetlen kötelék fogja össze, ezt mutatja, hogy Kínában jól ismert Petőfi Sándor és Kodály Zoltán neve. Továbbá a kereskedelmi forgalom jól alakul a két ország között, több kínai vállalat regionális központja Magyarországon található, és kínai–magyar kéttannyelvű iskola is működik itt – sorolta. Hozzáfűzte: jelenleg is új szálak szövődnek, új barátságok köttetnek, és új együttműködések alakulnak ki a két ország között.

A most átadott díj a hosszú távú magyar–kínai barátságot szimbolizálja, ezzel köszönik meg azok munkáját, akik aktívan hozzájárulnak ehhez a barátsághoz – mondta a képviselő.

A Kínai–Magyar Barátságért kitüntető díjat Jason Ding, a Wanhua Borsodchem elnök-vezérigazgatója, Madaras Péter, az Új Világhíd Alapítvány kuratóriumi tagja és Jü Fu-Nien, a Nagy Fal Kínai–Magyar Barátság Egyesület alapító tagja vehette át, továbbá posztumusz kitüntetést adományoztak az 1958-ban elhunyt Hudec Lászlónak, Sanghaj meghatározó építészének.

(MTI)