4,45 milliárd forintos fejlesztéssel építi meg új gyárát a magyar tulajdonosi hátterű Kerox Kft. Sóskúton. A termelési kapacitás jelentős bővítését egyedi kormányzati döntésen alapuló támogatás teszi lehetővé – jelentette be szerdán Szijjártó Péter és Kovács Attila Gábor igazgató közös sajtótájékoztatón Diósdon.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kiemelte: az egykaros csaptelepek belső keverőegységét, a kartust gyártó cég diósdi telephelyén előállított termékeinek mintegy felét Kínában értékesíti.   A kínai-magyar külkereskedelmi forgalom növekedése az elmúlt évek egyik legfontosabb külgazdasági sikertörténete: tíz év alatt meghatszorozódott a kereskedelmi forgalom Kínával, mert míg 2003-ban 1,2 milliárd dollárt tett ki, 2013-ra meghaladta a 7,3 milliárdot.” Hozzátette: ez a fejlődés egyre több magyar vállalkozás számára hozza el a bővülés és a fejlesztések lehetőségét.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Beszámolt arról is, hogy 2013-ban a Kínába irányuló magyar export 10 százalékkal emelkedett, elérte a rekordnak számító kétmilliárd dollárt, az idén januárban pedig az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal 174 millió dollárra bővült a kivitel.

A zöldmezős beruházás nyomán a cég 30 százalékkal tudja növelni termelési kapacitását, és lehetőség lesz a 60 százalékos magyar beszállítói arány növelésére, illetve 150 új munkahely teremtésére. "A társaság jelentősen hozzájárul magyar külgazdasági célok eléréséhez" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Megjegyezte azt is, hogy a területén világpiaci vezető szerepet betöltő gyárat a folyamatos innováció és kutatás-fejlesztés, termékeit a magas minőség jellemzi.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Kovács Attila Gábor, a Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a jelenlegi 10 ezer négyzetméter alapterületű üzem helyett egy 19 ezer négyzetméteres, a 21. századi követelményeknek megfelelő korszerű gyár épül, új gépekkel és technológiával. Az igazgató kiemelte, hogy a jelentős fejlesztést az összességében mintegy 30 százalékos kormányzati támogatás teszi lehetővé.

Az 1993-ban alapított cég évi több mint 20 millió darab kartust gyárt, főbb piacai: Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok. A 2013-ban 11,5 milliárd forint árbevételt ért el a társaság, amely mintegy 500 embernek ad munkát.

(MTI)