„Az Európai Unió bővítése végső soron egy béke projekt” – jelentette ki Németh Zsolt, 2014. június 3-án Bécsben.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek éves konferenciáján vett részt. A rendezvény margóján az első világháború kitörése centenáriumi megemlékezése adott alkalmat a Nyugat-Balkán országai integrációs esélyeinek áttekintésére.

fotó: Filep István

Németh Zsolt kiemelte, a cél továbbra is Európa újraegyesítése a térség országaival, e cél azonban csak az egyes országok megfelelő felkészülését követően érhető el. „Az EU tagországok vonzó jövőképet kell, hogy vetítsenek mindazok elé, akik csatlakozni kívánnak. Az erős, egységes és versenyképes Európa a legjobb modell a szomszédos régiók számára” – hangsúlyozta.

AV4 elnökeként hazánk a konkrét segítségnyújtás és tudás átadás híve. Ezért is létesítettünk egy a közigazgatási képzést segítő szakmai hálózatot a V4 és nyugat-balkáni országok között, és ezért támogatunk célzott program keretében több tucat projektet a térség országaiban mintegy 600 000 euró értékben a Nemzetközi Visegrádi Alapból. .

fotó: Filep István

A rendezvényen a 18 KEK tagország valamint Koszovó diplomáciai vezetői a bécsi székhelyű Energiaközösség jelentése alapján áttekintették a térség energiabiztonsági helyzetét is. A jelentés kapcsán a magyar delegációvezető kifejtette, hogy a Magyarország támogat minden olyan lépést az egységes európai energiapiac kialakítása érdekében, ami a meglévő szabályok végrehajtását erősíti. Ezek megvalósításáig azonban nem tartjuk szükségesnek a jogi keretek kiterjesztését új területekre.

Az energiabiztonság terén kiemelkedő jelentősége van a kézzelfogható szolidaritásnak. Ez vezette Magyarországot akkor, amikor 2009-ben konkrét segítséget nyújtott Szerbia és Bosznia-Hercegovina gázellátásához és ez vezeti ma is, amikor Lengyelországgal együtt az elsők között biztosította annak műszaki lehetőségét, hogy Ukrajna nyugatról is kaphasson gázt. „Ez a gázszállítási irány ebben a pillanatban is működik” – emelte ki Németh Zsolt.

A KEK külügyminiszterek nagyra értékelték a 2013. évi magyar KEK elnökség során elért eredményeket, melyek – a Budapesten 1989-ben alapított, 25 éves – szervezet tevékenységének megújítását szolgálják.

(Külügyminisztérium)