Magyarország Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba is akkreditált szöuli nagykövete megbízólevél-átadásához kapcsolódóan, 2014. április 8-án főosztályvezetői szintű külügyi konzultációra került sor Phenjanban, amelynek keretében a felek áttekintették a két ország kapcsolatait. Közlemény.

A most sorra került külügyi konzultáció nem befolyásolja Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi közösség, az ENSZ és az Európai Unió által elfogadott határozatok és szankciók maradéktalan betartásában. Épp ellenkezőleg, a találkozó illeszkedik az Európai Unió – az Európai Külügyi Szolgálat és a tagállamok szintjén kifejtett – diplomáciai aktivitásához és a diplomáciai csatornák nyitva tartásához, amely a Korea-közi megbékélési folyamat előmozdítására, az észak-koreai nukleáris kérdés rendezésére, valamint a KNDK nemzetközi együttműködési folyamatokba való bevonására és reformokra ösztönzésére irányul, ezáltal Magyarország is aktívan hozzájárulhat az EU Korea-politikájának alakításához.

Több európai uniós tagországgal (Németország, Egyesült Királyság, Svédország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia) ellentétben Magyarország nem tart fenn rezidens külképviseletet a Korea Népi Demokratikus Köztársaságban, ezért hazánk számára a fenti diplomáciai célok elérésére és tájékozódásra külügyi konzultáció keretében nyílik lehetőség.

(Külügyminisztérium)