Martonyi János fogadta a Budapest Afrika Fórum vendégeként hazánkban tartózkodó Hanna Tetteh magyar származású ghánai külügyminiszter asszonyt. A megbeszélések középpontjában a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdései álltak. Közlemény.

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy hosszú idő után ez az első magas szintű látogatás a két ország között. Jelezte, hogy Magyarország kiemelt partnerként kívánja kezelni Ghánát, amely a térség legstabilabb demokráciája, egyben az olajexport révén az egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága.

fotó: Véssey Endre

Tetteh asszony – akinek édesanyja magyar – szólt arról, hogy nem csupán ghánai külügyminiszterként, hanem ghánai–magyar emberként különösen elkötelezett kétoldalú kapcsolataink fejlesztése mellett. Szorgalmazta, hogy a kultúra és oktatás területe mellett Magyarország exporthitelekkel is támogassa a vállalatok piacra jutási esélyeit Afrikában. Hangsúlyozta, hogy a magyar áruk versenyképességét jó minőségük és kedvező áruk alapozhatja meg. Lehetőségeinket erősítené a magyar diplomáciai jelenlét megteremtése a térségben.

fotó: Véssey Endre

Martonyi János elmondta, hogy a magyar kormány célja a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok exportból való részesedésének növelése, külföldi piacszerzésük támogatása. A Külügyminisztérium tervei között szerepel az abujai nagykövetség újranyitása, összhangban a ghánai külügyminiszter által javasoltakkal.

(Külügyminisztérium)