Az egészségügyi együttműködés, az euroatlanti integráció, az „arab tavasz” és a közel-keleti kérdés mellett hangsúlyos szerepet kapott Magyarország BT-tagságára való törekvése azon a tizenegy kétoldalú tárgyaláson, amelyet Martonyi János az ENSZ Közgyűlésének margóján folytatott 2011. szeptember 21-én.

A magyar diplomácia vezetője Macedónia, Malawi, Grúzia, Izrael, Nepál, Suriname, Gambia, Saint Kitts és Nevis, Banglades, Botswana és Kamerun külügyminiszterével találkozott. Mind a karib-tengeri, mind az afrikai országok képviselői nagy figyelmet fordítottak az egészségügy területén hazánkkal folytatható együttműködés lehetőségeire, ugyanis Magyarország több népbetegség leküzdésével kapcsolatban tapasztalatokat oszthat meg velük, illetve szakembereket tud a rendelkezésükre bocsátani. Szóba került például, hogy a karib-tengeri országok regionális rákkutató központot és sportakadémiát kívánnak létrehozni, amelyek kiépítésében és működtetésében számítanának Magyarország segítségére.

Arthur Peter Mutharika, Malawi külügyminisztere és Martonyi János (fotó: MTI)

Macedónia és Grúzia esetében napirenden szerepelt a két ország EU-hoz és NATO-hoz fűződő kapcsolata, annak jövője. Martonyi János macedón partnerének megerősítette Magyarországnak azt az elkötelezettségét, hogy a Nyugat-Balkánon továbbvigye a bővítés folyamatát. Hazánk egyébként konkrét szakértői segítséget nyújt a tagsági feltételek teljesítéséhez szükséges belső reformok véghezviteléhez. Martonyi János Macedónia esetében érdeklődött a névkérdés megoldásának esélyeiről, ami a feltétele annak, hogy az ország továbbléphessen az integrációs folyamatban.

Martonyi János izraeli partnerével, Avigdor Libermannal áttekintette a közel-keleti helyzettel kapcsolatban azt, hogy az „arab tavasz” milyen változásokat hozhat a régióbeli erőviszonyokban. A felek szót ejtettek az ENSZ-beli palesztin státusszal kapcsolatos várható kezdeményezésről, és egyetértettek abban, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a két fél újra tárgyalóasztalhoz üljön. Az izraeli fél nagyra értékelte, amit ebben a kérdésben az Európai Unió és Magyarország tett. Avigdor pozitívan nyilatkozott a kétoldalú viszonyról, amelyet nem terhelnek rendezetlen ügyek.

Martonyi János a nap folyamán részt vett egy, az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-képviselete által rendezett fogadáson, amelyen szót váltott a Perzsa-öböl-menti arab államok külügyminisztereivel is.

(kormany.hu)