Japán kiemelten fontos stratégiai partnere, szövetségese és barátja Magyarországnak – mondta Martonyi János külügyminiszter 2013. augusztus 23-án Budapesten, miután tárgyalt japán kollégájával, Kisida Fumióval, akivel szociális biztonsági egyezményt írt alá.

Martonyi János a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyezmény rendezi az egymás országaiban dolgozók munkában eltöltött idejének beszámítását a nyugdíjba.

Ezzel kapcsolatban - a magyar külügyminiszterrel egyetértve - Kisida Fumio megjegyezte, hogy az egyezmény nagyon fontos a magyar és a japán vállalatok szempontjából. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a megállapodás tovább ösztönzi a japán cégek magyarországi befektetéseit, és hozzájárul a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlődéséhez.

fotó: Nagy Máté

Martonyi János hangsúlyozta, hogy mindkét ország kiemelten fontosnak tartja az energetikai együttműködést, legyen szó a tárolási kapacitás bővítéséről vagy a klímabarát tisztaszén-technológia alkalmazásáról.

A magyar külügyminiszter a japán-magyar együttműködés perspektivikus területei között megemlítette még a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, bízva abban, hogy a Japánba irányuló magyar kivitel növekedni fog. Emellett szólt arról is, hogy Magyarország ösztöndíjakkal is segíteni akarja a Magyarországon a felsőoktatásban tanuló japán fiatalok számának növekedését.

fotó: Nagy Máté

Kérdésre válaszolva Kisida Fumio elmondta, hogy a paksi atomerőmű bővítése esetében Japán a biztonságtechnika terén is világszínvonalú tudását és tapasztalatait tudja és szeretné átadni Magyarországnak. Martonyi János megjegyezte: a magyar atomerőmű bővítésében számos szempontot, köztük az emberek és a vagyontárgyak teljes biztonságának kiemelten fontos szempontját kell majd figyelembe venni.

Mindketten hangsúlyosan beszéltek a visegrádi csoport (V4; Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és Japán közötti élénkülő kapcsolatokról. A japán külügyminiszter elmondta, hogy reményei szerint a júniusi varsói V4-Japán csúcstalálkozó folytatásaként a V4 soros elnöke, Magyarország fontos kapcsolattartó lesz Japán és a V4 között. Az ősszel magyar-japán szakmai szemináriumokat tartanak, 2014-ben pedig Magyarországgal még szorosabban együttműködve szeretnének programokat kínálni.

Martonyi János elmondta, hogy Magyarország egyike azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek javasolták, szorgalmazták a Japán és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését. Ugyanakkor megjegyezte: "különösen örülünk annak, hogy Japán számára nemcsak a Magyarországhoz fűződő kapcsolatok fontosak, hanem érdeklődést mutat a tágabb régió iránt is".

A két külügyminiszter beszélt arról is, hogy a magas szintű találkozókat mindkét ország fontosnak tartja és kiemelten kezeli. Ezt bizonyítja a mostani tárcavezetői találkozó és az is, hogy novemberben Japánba látogat a magyar miniszterelnök.

Kisida Fumio 2012 december vége óta tölti be a külügyminiszteri tisztséget Japánban. Miután Magyarországon szombaton befejezi látogatását, Ukrajnába utazik tovább.

(MTI, Külügyminisztérium)