Különleges szerepe van Indiának Magyarország Ázsia-politikájában, hiszen az ország a világ legnagyobb demokráciája - mondta Martonyi János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A külügyminiszter az indiai kollégájával, Szalman Kursiddal, folytatott megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy a két ország kapcsolatai jól fejlődnek, Magyarország és India hasonló értékeket követ. A kétoldalú kapcsolatok szorosabbá válását bizonyítják az elmúlt időszak látogatásai, és az, hogy a magyar miniszterelnök októberben Indiába utazik - közölte. Elmondta: ő is részt vesz ősszel Indiában az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásán. Az előző ilyen eseményt 2011-ben tartották Gödöllőn - emlékeztetett.

Hangsúlyozta, hogy a Magyarország és India közötti együttműködés köre rendkívül gazdag és gyorsan bővül. India magyarországi befektetéseinek értéke mintegy másfél milliárd dollár, és a cél az, hogy tovább emelkedjen.

Martonyi János üdvözölte, hogy India szívesen adna nagyobb teret magyar vállalatoknak infrastruktúra-fejlesztési tervei megvalósításában.

fotó: Véssey Endre

A magyar külügyminiszter kitért arra, hogy a két ország együttműködésében kiemelten fontos a kultúra. A két nép közötti érzelmi, szellemi és kulturális kötelék segíti a kooperációt más területeken is - mutatott rá.

Szalman Kursid is azt emelte ki, hogy bár a kétoldalú gazdasági kapcsolatok nagyon fontosak, emellett a magyar és indiai népet erős kulturális szálak is összekötik.
Az indiai politikus szerint nagy jelentőségű lesz Orbán Viktor és a vele érkező üzleti delegáció látogatása, akkor majd folytathatják a tárgyalásokat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről.

fotó: Véssey Endre

Szalman Kursid felidézte, hogy 1968-ban a nagyapja, Zakir Huszain, India elnöke eljött Magyarországra, és fát ültetett Balatonfüreden. Hétfőn e fa mellé ő is ültet egyet, aminek az az üzenete, hogy nagyon fontosak a két nép közötti jó kapcsolatok, a béke, a barátság - mondta.

Az indiai minisztert a sajtótájékoztatón arról kérdezték, aggódni kell-e amiatt, hogy indiai lapok szerint kínai csapatok törnek be Indiába. Szalman Kursid azt mondta, hogy India jó munkakapcsolatot ápol Kínával, a két ország az esetleges problémák megoldására törekszik.

Szalman Kursid vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Magyarországra. Az indiai diplomácia vezetője kedden a misszióvezetői értekezleten előadást tart a magyar diplomatáknak az indiai külpolitika fő irányairól, a nemzetközi szervezetek intézményi reformjára vonatkozó indiai elképzelésekről, valamint az ázsiai térség fontosabb politikai és gazdasági folyamatairól.

(MTI/Külügyminisztérium)