Magyarország üdvözli a 2014. május 26-28. között tartott egyiptomi elnökválasztást, gratulál Abdel-Fattah asz-Szíszí győzelméhez, és sok sikert kíván neki felelősségteljes munkájához. A voksolás egyértelműen kifejezésre juttatta az egyiptomi nép legitim döntését saját jövőjének alakítását illetően, amelyet Magyarország teljes mértékben tiszteletben tart.

Bízunk a magyar-egyiptomi kapcsolatok további fellendülésében, különösen a magas szintű politikai párbeszéd és a gazdasági együttműködés terén. Magyarország kész megosztani saját átmenetének tapasztalatait, amelyek hasznosak lehetnek Egyiptom számára is az ország előtt álló kihívások sikeres megoldásához, különösen a demokrácia és a jogállamiság, valamint az átfogó gazdasági reformok területén.

Az Európai Unió tagjaként azon leszünk, hogy tovább erősödjenek Egyiptom és az EU kapcsolatai, s azok – a hagyományos területek mellett - minél inkább kiterjedjenek a gazdasági modernizáció és a további exportfejlesztés biztosításához szükséges átfogó kapacitásépítésre is. Határozott álláspontunk, hogy Egyiptom az EU, így Magyarország nélkülözhetetlen partnere, amellyel kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolatok ápolásában vagyunk érdekeltek.

Gratulálunk az egyiptomi népnek ahhoz, hogy az elnökválasztás sikeres lebonyolításával lezárult a 2013 nyarán lefektetett útiterv második szakasza. Magyarország figyelemmel fogja kísérni a soron következő parlamenti választásokat is, amelyek további fontos állomását képezik majd a demokratikus átmenet kiteljesítését célzó útitervnek.

(Külügyminisztérium)