Martonyi János külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományfőnöknek (tartományi miniszterelnöknek) 2013. július 14-én este Bécsben.

Az osztrák politikus az osztrák–magyar kétoldalú együttműködés, különösen a Magyarország és Alsó-Ausztria közötti kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében végzett, több évtizedes tevékenysége elismeréseként részesült a magyar állami elismerésben.

Martonyi János a bécsi magyar nagykövetségen megtartott ünnepség keretében Michael Spindelegger osztrák alkancellár, külügyminiszter és más meghívott vendégek jelenlétében nyújtotta át az elismerést Áder János köztársasági elnök nevében.

A magyar külügyminiszter Alsó-Ausztria tartomány sikereinek jelképeként, egyben európai államférfiként méltatta az 1992 óta hivatalban lévő tartományfőnököt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusát.

Erwin Pröll „a legjobb bizonyítéka annak, hogy a regionális és a nemzeti politika elválaszthatatlanok az európai politikától” – fogalmazott a külügyminiszter. Hangsúlyozta azt is: az osztrák politikus munkásságában megerősítését látja annak a nézetének, hogy az európai politikában „az emberek a legfontosabbak”, különösen regionális szinten.

A magyar külügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Alsó-Ausztria és személyesen Erwin Pröll is fontos szerepet játszott a korábban a vasfüggöny keleti oldalán lévő kelet-közép-európai térség európai integrációjában.

Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet a kulturális együttműködés példái mellett kiemelte, hogy Alsó-Ausztria az osztrák tartományok között a második legnagyobb exportőr a magyar piacon, egyúttal a legnagyobb importőre a magyar termékeknek Ausztrián belül.

Erwin Pröll köszönőbeszédében kijelentette, hogy nemcsak a saját személyének, de Alsó-Ausztria elmúlt évtizedekben megtett útjának és sikereinek is szóló elismerésként tekint a kitüntetésre. Elmondta, a tartomány sok évtizeden át a vasfüggöny árnyékában, egyúttal a főváros, Bécs árnyékában élt, mára azonban magabiztos tartománnyá vált. A vasfüggöny megnyitása 1989-ben fordulópontot jelentett, egyben hatalmas lehetőséget – hangsúlyozta. Amikor Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter jelképesen átvágta a szögesdrót határzárat, Alsó-Ausztria egyik percről a másikra a szabad világ pereméről annak közepére került – fogalmazott.

Úgy vélekedett, a kitüntetés megerősítése az együttműködés eddigi útjának Magyarország és Alsó-Ausztria között, egyben a pozitív érzelmeknek, amelyek jó alapot jelentenek ahhoz, hogy az együttműködés még erősebb legyen.

Erwin Pröll kitért arra is, hogy 2004-ben megnyitott a tartomány képviseleti irodája Budapesten. Ezzel az együttműködés még szorosabbá és hatékonyabbá vált – jelentette ki, hozzátéve, hogy szeretnék tovább erősíteni az együttműködést.

(MTI/Külügyminisztérium)