2012. április 10-én Martonyi János külügyminiszter megbeszélést folytatott Maszúd Barzánival, az iraki Kurdisztáni Régió elnökével, aki a Bulgáriát és az Amerikai Egyesült Államokat is érintő körútja részeként látogatott hazánkba.

Martonyi János történelmi jelentőségűnek nevezte a látogatást, melynek során először jár Magyarországon az iraki Kurdisztáni Régió politikai vezetője. Számunkra kiemelten fontos a nagy hagyományokkal rendelkező magyar-iraki kétoldalú kapcsolatok újjáélesztése, és ennek keretében a szénhidrogénekben gazdag, stabil és dinamikusan fejlődő Kurdisztáni Régióval való együttműködés fejlesztése. Magyar szempontból a régió jelentőségét növeli, hogy a MOL évek óta eredményes kutatási-termelési tevékenységet folytat itt. A gazdasági élet számos más területén, így a vízügy, a mezőgazdaság és az infrastruktúrafejlesztés szektoraiban jó lehetőségek kínálkoznak a közös tevékenységre.

A Kurdisztáni Régió Magyarország és Európa nyersolaj- és földgázellátásában is fontos szerep betöltésére képes. Martonyi János jelezte, vissza kívánjuk állítani diplomáciai jelenlétünket Bagdadban, és tervezzük tiszteletbeli konzuli képviselet létesítését a Régió területen is. Elmondta: örömmel vesszük, hogy Irakban a kurd nép a föderális alkotmány alapján, a kurd regionális kormányzat létrehozásával biztosította békés fejlődésének és jogai gyakorlásának kereteit. Magyarország számára egyaránt fontos a bagdadi központi kormánnyal és a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal a kiegyensúlyozott együttműködés kialakítása.

Barzani elnök jelezte: készek a kapcsolatok minél szélesebb körű fejlesztésére. Örömmel fogadják iraki, ezen belül kurdisztáni kapcsolataink megerősítésére irányuló törekvéseinket és a magyar vállalatokat a régió fejlesztési projektjeinek megvalósításában.

(kormany.hu)