Magyarország külpolitikai stratégiájának lényege a globális nyitás, amelynek keretében a végső szakaszába lépett a magyar BT-tagságért folytatott kampány.

2011. szeptember 22-én Martonyi János Kuvait, Tunézia, Santa Lucia, Kenya és Marokkó külügyminisztereivel tárgyalt hazánk az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára benyújtott pályázatáról.

Mohamed Mouldi Kefi tunéziai külügyminiszter és Martonyi János (fotó: MTI)

A fejlődő országok szeretnék szorosabbra fűzni kapcsolataikat az Európai Unióval, többen közülük intézményes kapcsolatra is törekszenek, például szabadkereskedelmi megállapodások megkötése révén. Ezekben a törekvéseikben fokozottan számítanak Magyarországra, mint az Európai Unió tagjára.

A magyar diplomácia vezetőjének szinte valamennyi partnere elismerően szólt a magyar szakértelemről és teljesítményekről az egészségügy, az oktatás és gazdaság területén. A megbeszéléseken több olyan projektről is szó esett, amelyek konkrét lehetőséget jelenthetnek a régión túltekintő magyar gazdasági diplomácia számára. A kétoldalú tárgyalások témái között az is szerepelt, hogy a magyar felsőoktatási tanintézmények ösztöndíjas programok keretében vendéghallgatókat fogadjanak fejlődő országokból.

Martonyi János szeptember 22-én este részt vett az Egyesült Államok és az Európai Unió közös tanácskozásán, amelynek egyik legfontosabb témája a palesztin státus kérdése volt. Magyarország szeptember 23-án egy új országgal, Dél-Szudánnal létesít diplomáciai kapcsolatokat. Dél-Szudánt 2011. július 14-én vették fel az ENSZ tagállamai közé.

(kormany.hu)