Az egész világon növekszik az érdeklődés a kínai nyelv, hagyományok és kultúra iránt. Magyarországon és a közép- és kelet-európai térség országaiban is így van ez. Ennek az érdeklődésnek a kielégítésében kiemelkedő szerepe van a Konfuciusz Intézetek hálózatának – hangsúlyozta Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára, amikor 2014. június 5-én felszólalt a Konfuciusz Intézetek Közép- és Kelet-Európai Regionális Képzési Központjában, az Eötvös Lorán Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében tartott ünnepélyes megnyitón, amelyet az első regionális képzési kurzus elindítása alkalmából tartottak.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a térség egyik első Konfuciusz Intézete az immár évtizedes tapasztalatokkal rendelkező ELTE Konfuciusz Intézet. Az intézet kiváló munkájának elismeréseként tekintünk arra, hogy 2013 novemberében megállapodás született az ELTE és a Konfuciusz Intézetek pekingi Központja között arról, hogy a budapesti intézetben jön létre a közép- és kelet-európai térség regionális továbbképző központja, s alig néhány hónap elteltével már meg is indul a regionális központ működése, megkezdődik az első képzési kurzus.

Magyarország Kormánya – a globális nyitási politika megvalósításának, a magyar-kínai kapcsolatok dinamikus fejlesztésének keretében, valamint a közép- és kelet-európai országok és Kína közötti regionális együttműködés egyik kezdeményezőjeként – teljes mértékben támogatja és üdvözli a regionális központ tevékenységének megkezdését. Meggyőződésünk, hogy a regionális központ működése elősegíti a hazánkban és az egész térségben működő Konfuciusz Intézetek szakmai színvonalának emelését, és hozzájárul ahhoz, hogy azok mind a kínai nyelv oktatása, mind a kínai kultúra és hagyományok megismertetése terén még hatékonyabban szolgálhassák az érdeklődőket. A kínai nyelv és kultúra megismerése önmagában is értékekkel gazdagítja a magyar és térségbeli diákokat és nagyközönséget, de egyben jelentősen hozzájárul a gazdasági, politikai és emberek közötti kapcsolatok fejlesztéséhez is Kínával – emelte ki Wintermantel Péter helyettes államtitkár.

(Külügyminisztérium)