Az ukrajnai válság arra figyelmeztet, hogy mélyíteni kell az uniós integrációt az energetika területén – mondta a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára 2014. június 3-án Berlinben egy nemzetközi konferencián, amelyen a 2004-es EU-bővítés első tíz évének tapasztalatait tekintették át.

Győri Enikő az EU10X10 – Európa táguló horizontja című konferencia egy panelbeszélgetésén kiemelte, hogy az EU eddig minden válságból megerősödve került ki. Így történhet az ukrajnai válság esetében, ha a közösség az együttműködés elmélyítése felé indul el az energetikában.

Gondoskodni kell az ellátás biztonságáról, a versenyképesség érdekében pedig csökkenteni kell az energia árát, és ehhez "igazi uniós politikára" van szükség – mondta az államtitkár.

Az európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarországon a szélsőjobb gyengült az előző EP-választáshoz képest, és az EU-párti erők nyertek, ami "pozitív jel". Ugyanakkor az új EP teljes összetételét tekintve az euroszkeptikus és szélsőséges erők előretörése látszik, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A megfelelő válasz az európai politika "tartalmi megújítása" és az uniós intézmények közötti küzdelem elkerülése. Az uniós állampolgárok a gazdasági válság meghaladását, munkahelyteremtést és a versenyképesség erősödését várják, és nem azt, hogy az EP "a saját hatalma növeléséért harcol". Ezért a politika megújítására kell összpontosítani, és nem szabad "hónapokat eltölteni az új vezetők kiválasztásával" – mondta Győri Enikő.

A berlini magyar nagykövetség közreműködésével a Németországi Európai Mozgalom (EBD) által rendezett konferencián a 2004-ben csatlakozott tagországok mind magas kormányzati szinten képviseltették magukat. A több száz fős hallgatóság – köztük diplomaták és német parlamenti képviselők – előtt tartott tanácskozást a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag elnöke nyitotta meg.

Norbert Lammert hangsúlyozta, hogy a 2004-es bővítéssel minden eddiginél közelebb került a kontinens egysége, a "minden európai Európájának" megvalósítása. Hozzátette, hogy az első tíz év a gazdaságban "sikertörténet" az egész EU számára, hiszen nemcsak a "fiatal tagországok" léptek előre, hanem az első 15 tagállam is, amelyekben több százezer munkahely jött létre a tízek csatlakozása révén.

A bővítés politikai vetületét tekintve pedig az látszik, hogy a kelet-közép-európai térség szabadabb, demokratikusabb és biztonságosabb lett – tette hozzá a Bundestag elnöke.

(MTI)