Az európai parlamenti választásokat követő uniós változásokról, az ukrajnai helyzetről, energiabiztonságról és migrációról is egyeztetett Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár 2014. május 22-én Rómában olasz kollégáival, Sandro Gozi és Benedetto Della Vedova külügyi államtitkárral.

Győri Enikő látogatása valamivel több mint egy hónappal előzte meg a július elsején kezdődő soros olasz EU-elnökséget.

"Komoly változásokat hozó hat hónap várható már az európai parlamenti választások másnapjától. Kedden az állam- és kormányfők egy gyors csúcstalálkozón az ukrán helyzetről egyeztetnek, ezt követően közös állásfoglalásra kell jutniuk arról, hogy milyen elvek szerint választják majd meg az Európai Bizottság új elnökét. Mindkét kérdésben közel áll egymáshoz a magyar és az olasz álláspont" – mondta el Győri Enikő az MTI-nek a Sandro Gozival, az olasz kormány EU-s államtitkárával, valamint a Benedetto Della Vedova külügyi államtitkárral folytatott megbeszéléseket követően.

Győri Enikő hozzátette: Róma és Budapest is úgy látja, hogy a komoly európai válsághelyzetet teremtő ukrajnai problémákra a legitim ukrán kormány megalakulása hozhat megoldást. "Abban is egyetértünk, hogy a szankciókkal óvatosan kell eljárni, nehogy éppen az ellentétes célt érjék el" – hangsúlyozta az államtitkár.

A soros olasz EU-elnökséget megelőző heteket úgynevezett hallgató üzemmód jellemzi, vagyis Róma begyűjti a tagállamok kéréseit, elvárásait és reményeit.

Győri Enikő elmondta, Magyarország azt kérte, hogy az olasz félév egyik kiemelt kérdésköre a közös európai energiabiztonság erősítése és az energiafüggőség csökkentése legyen. Róma segítséget ígért abban, hogy prioritást kapjanak az ezt célzó energetikai projektek.

A csütörtöki megbeszélésen téma volt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, amellyel kapcsolatosan az EU 2030-ra ambiciózus célt kíván maga elé tűzni. "A V4-ek, valamint a hozzájuk csatlakozó Románia, Bulgária és további közép-, és kelet-európai államok közös álláspontját továbbítottam, vagyis azt, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Igazságos tehervállalás nélkül a klímapolitikai kötelezettségek az éppen talpra álló gazdaságokat sújtanák" – fogalmazott a magyar kormány EU-ügyekért felelős államtitkára.

Szó volt a genetikailag módosított szervezetekről (GMO) is. Olaszország támogatja azt a magyar álláspontot, hogy ezek szabályozásáról minden tagállam egyénileg döntsön.

Az olasz soros EU-elnökség kiemelt témája lesz az illegális bevándorlás is. Győri Enikő az olasz félnek jelezte, hogy az illegális migráció megerősödése nem csak Itáliát, Magyarországot is érinti, elsősorban déli határain. Tavaly 212 százalékkal emelkedett az illegális határátlépések száma, 800 százalékkal a menekültkérelmeké, és ez a tendencia idén is folytatódik. "Egyetértünk abban, hogy ez európai probléma és európai szolidaritás kell a megoldáshoz, de arra kértük Olaszországot, ne csak a tengeri határokat vegye figyelembe" – mondta a magyar államtitkár.

Az olasz EU-elnökség programjának találkozói közül Győri Enikő az ifjúsági munkanélküliségről július 11-én tartandó miniszterelnöki csúcsot emelte ki.

(MTI)