Október 15-től, hétfőtől már 61 féle – nagy érdeklődésre számot tartó - ügyet intézhetnek az állampolgárok egy helyszínen, hosszú nyitva tartás mellett – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Erika.

Az új ügyek a kormányhivatalok szakigazgatási szervezeteinek hatáskörébe tartoznak, így ezek bevezetése a kormányablakokba nem járt külön költségekkel – hangsúlyozta a területi közigazgatásért felelős államtitkár. A bővítés része annak a felkészülési folyamatnak, amelynek eredményeképpen a 2013-tól létrejövő járási kormányablakokban szinte minden államigazgatási jellegű ügyet el lehet majd intézni.

Szabó Erika (fotó: Botár Gergely)

Ilyen új ügycsoport a gyógyszertámogatáshoz kapcsolódó, méltányosságból adható egyszeri segély iránti kérelmek átvétele, a fogyasztóvédelmi panaszok közérdekű bejelentések felvétele, a fogyatékossági támogatás iránti kérelem-nyomtatványok kiadása, valamint európai egészségbiztosítási kártya igénylésének befogadása. Továbbá a kormányablakoknál a jövőben benyújthatóak az őstermelői igazolvány kiadása iránti kérelmek és parlagfű fertőzött ingatlanok is bejelenthetőek.

Szabó Erika kiemelte: a kormányablakokban az ügyfelek a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban is tájékoztatást kaphatnak, a kormánytisztviselők az ügyfelet érintő hitelügyintézéssel kapcsolatban egyedi segítséget nyújtanak.

A bevezetendő ügykörök teljes listája a csatolt dokumentumban olvasható, továbbá a részletes ügyféltájékoztató anyagok a kormanyablak.hu honlapon elérhetőek.

(kormany.hu)