Az Államtitkárság felel a nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a kiemelt fontosságúnak nyilvánított rendezvények – együtt nemzeti rendezvények –  szervezéséért. Magyarország nemzeti ünnepei az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére március 15., az államalapítás és államalapító Szent István király emlékére augusztus 20., valamint az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére október 23.

Nemzeti múltunk e három sorsfordító dátumának évfordulója mellett emléknapjaink nyújtanak alkalmat arra, hogy kifejezzük tiszteletünket hőseink iránt. Magyarország hivatalos kiemelt fontosságú rendezvényei a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.), a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja (április 16.), a Nemzeti Összetartozás Napja (június 4.), Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének Emléknapja (június 16.), az Aradi Vértanúk Emléknapja, Magyarország hivatalos gyásznapja (október 6.), valamint a Nemzeti Gyász Emléknapja (november 4.).

Hagyományként minden évben az Államtitkárság szervezi meg  a Magyarország Karácsonya rendezvényt is. A nemzeti rendezvényekhez minden alkalommal az integrált kormányzati portál keretein belül saját alhonlapot hoznak létre.