A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint kiegyensúlyozott a szakmai kamarák és a kormányzat kapcsolata. Rétvári Bence erről a Szakmaiság – felelősség – minőség című, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége által szervezett csütörtöki budapesti konferencián beszélt újságírók előtt.

Az államtitkár kiemelte: az elmúlt 3 év jogalkotása során fokozottan együttműködtek a szakmai és a gazdasági kamarákkal. Emlékeztetett, hogy az előző napi kormányülés vendége volt a kereskedelmi és iparkamara elnöke. Megjegyezte: a kamara nagyon sok jogosítványt kapott az elmúlt években, így az iparban dolgozó munkások képzési követelményeinek meghatározásában, és a képzések levezénylésében is lehetőséghez jutott.

A szakmai kamaráknál sem csak a korábban klasszikus fegyelmi jogkörök találhatók, hanem különböző közhiteles nyilvántartások vezetése is átkerült hozzájuk – jegyezte meg.

Rétvári Bence kiemelte: igyekeztek nem pusztán erős államot és központi kormányzatot megteremteni, hanem a szakmai, ágazati képviseleteknek is olyan lehetőségeket adtak az önigazgatásra, ami bővítette a lehetőségeiket. Abban hisznek, hogy az ilyen típusú önszabályozás sokkal nagyobb legitimációval bír, mint egy minisztériumi szabályozás, és ezek a különböző közigazgatási jogkörrel is felruházott köztestületek jól tudják ellátni a feladatukat – fejtette ki.

Az, hogy a kamarák 10 év után ismét a parlamentben tanácskoztak, annak a jele, hogy a szakmai kamarák és a kormány kapcsolata sokkal mélyebbé vált és egyensúlyban van – fogalmazott az államtitkár.

Gáts Andrea, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének főtitkára jó új kezdetnek és a hatékony párbeszéd első lépésének nevezte, hogy a szakmai kamarák a Parlament épületében 10 év után konferenciát rendezhettek.

A főtitkár kiemelten fontosnak nevezte, hogy a társadalom valamennyi résztvevője tisztában legyen azzal, hogy a gazdasági- és a szakmai kamarák két teljesen különböző intézményrendszer. Hozzátette: 15 szakmai kamara létezik, amelyek közel 20 éve vezetnek olyan közhiteles nyilvántartásokat, amelyekben az adott szakma – például ügyvédek, orvosok, közjegyzők, mérnökök, építészek, növény- és állatorvosok – gyakorlásának engedélyeit regisztrálják.

Gáts Andrea a kamarák által elvállalt közfeladatok, a tagság érdekképviselete, valamint a szakmai önigazgatás folyamatos működtetése érdekében szükségesnek nevezte, hogy a kormányzattal hatékony együttműködést folytassanak.

(MTI)