A szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok melletti kiállás jegyében Magyarország beavatkozási kérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Lomnici Zoltán kontra Európai Parlament ügyben - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Mint az államtitkárság felidézte: Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke a felvidéki jogfosztottak kérésére 2012-ben fordult petícióval az Európai Parlament Petíciós Bizottságához. A szlovák állampolgársági törvény azon elemét vitatta, amelynek értelmében az a személy, aki megszerzi másik állam állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.

A bizottság több hónapos vizsgálat után befogadta, majd ezt követően indokolás nélkül lezárta az ügyet. Lomnici Zoltán ezt a döntést kifogásolja a luxemburgi törvényszék előtt. Magyarország álláspontja szerint a törvényszék ítélkezési gyakorlata alapján megállapítható, hogy a Petíciós Bizottság eljárása jogsértő volt - indokolta a beavatkozási kérelmet az államtitkárság, amely kitért arra is: az ügyben Szlovákia is beavatkozási kérelemmel élt.

(MTI)