A bíróságok feladatainak hatékonyabb ellátását segíti elő a törvénykezési hely létrehozása a járásbíróságokon, az ehhez szükséges törvényi alapok megteremtéséről február 26-i ülésén döntött a kormány. Közlemény.

Az új szabályozás lehetővé teszi a járásbíróságon egy új, a járásbíróság székhelyétől különböző településen működő szervezeti egység, a törvénykezési hely létrehozását, ami biztosítja, hogy a járásbíróságok a lehető legközelebb az állampolgárokhoz, ugyanakkor hatékonyan és időszerűen működjenek.

A törvénykezési hely a járásbíróság szervezeti egysége lenne, amely alapvetően – a törvényben meghatározott egyes kivételekkel – a bíróság csoportjára vonatkozó szabályok szerint működik. A törvénykezési hely létrehozásával a járásbíróság illetékességi területe nem változik, az ügyek elosztását a járásbírósági székhely és a törvénykezési hely között az ügyelosztási rend tartalmazza.

A jövőben arról, hogy ezt az új szervezeti egységet mely járásbíróság esetében indokolt létrehozni, egyedileg szükséges döntést hozni, és ezt – hasonlóan a bíróságok elnevezéséhez és illetékességi területéhez – törvényben kell rögzíteni.

(KIM Sajtó Osztály)