Gáva Krisztián közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár vezetésével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakértői delegációja egyhetes szakmai szemináriumot tartott Hanoiban a vietnami Igazságügyi Minisztérium meghívására és szervezésében 2014. március 24 - 28. között. A két tárca vezetője 2012 novemberében igazságügyi együttműködési megállapodást írt alá, melyet 2013 júliusában a felek együttműködési munkatervben tovább részleteztek.

A szakmai szeminárium célja a magyar közigazgatási rendszer alkotmányos kereteinek ismertetése, valamint az elmúlt években végrehajtott magyar közigazgatási reform bemutatása volt. A vietnami szaktárca kérésre külön előadásban cseréltek tapasztalatot a két ország jogalkotási szakemberei a közigazgatási eljárások egyszerűsítéséről, az anyakönyvi rendszer fejlesztéséről, a népesség-nyilvántartási rendszer működéséről, az ezekkel kapcsolatos hazai gyakorlatról és vietnami tervekről, jogalkotási programról. A három napos intenzív szakmai konzultáción a vietnami kormány több szaktárcája, így az Igazságügyi Minisztériumon túl többek között a Külügyminisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Nemzetgyűlés vezető szakértői vettek részt.

A delegációt 2014. március 25-én Ha Hung Cuong vietnami igazságügyi miniszter is fogadta. A megbeszélésen a vietnami tárcavezető kérte Gáva Krisztián helyettes államtitkárt, hogy a szemináriumot követően folyamatos munkakapcsolat jöjjön létre a két minisztérium szakértői között, tovább segítve Vietnam közigazgatási reformját, állandóvá téve a felek között a konzultációt ezeken a területeken.

(KIM Sajtó Osztály)