A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának jogutódjaként 2012. január 1-jével megkezdi működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – jelentette be szerdán a kormányszóvivő. Nagy Anna leszögezte: az egyetem létrehozása nagyon jelentős lépés a közigazgatás reformjában, mivel az intézmény olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket fog képezni, akik az új generációját adhatják annak a "jó államnak", amelyen a megalakulása óta sokat dolgozik a kormány.

A kormány még tavaly decemberben döntött arról, hogy létrehozza a közszolgálati egyetemet, amely a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként jön létre 2012. január 1-jétől.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna elmondta: az intézmény olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket fog képezni, akik "az új generációját adhatják annak a jó államnak", amelynek kialakításán a kormány megalakulása óta dolgozik. Hozzátette, hogy a későbbiekben az új egyetem egyik épülete lehet a Józsefvárosban található egykori Ludovika Akadémia, amelyet "az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak".

Navracsics Tibor miniszter, korábban az egyetem létrehozásának tárcaközi koordinálására, illetve az átalakulással kapcsolatos ügyek egyeztetésére Dr. Kis Norbertet miniszteri biztossá nevezte ki. Az érintett tárcák képviselőiből és a három érintett felsőoktatási intézmény delegáltjaiból tárcaközi munkacsoport és tematikus, szakterületi albizottságok alakultak az átalakulással kapcsolatos ügyek egyeztetése. Nagy Anna hangsúlyozta: az egyetem előkészítésében 2010 júniusától részt vesznek az érintett intézmények vezetői, és egyeztetés folyik a hallgatói önkormányzatokkal is.

Az intézmény létrehozása nagyon jelentős lépés a közigazgatás reformjában, mivel az egyetem olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket fog képezni, akik az új generációját adhatják annak a "jó államnak", amelyen a megalakulása óta sokat dolgozik a kormány – fogalmazott, majd hozzátette: a tervezet hamarosan a Parlament elé kerül.

(kormany.hu)