“Veszprém kulturális kisugárzású város, ahol egész évben figyelemre méltó események zajlanak. A VeszprémFest köztük egy gyűjtőlencse, amely világhírű előadókkal járul hozzá a kisugárzás erősödéséhez” - fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a város parlamenti képviselője azon a pénteki budapesti sajtótájékoztatón, ahol az idén immár 11. alkalommal megrendezendő VeszprémFest programját ismertették. A rendezvényen, amelyet július 15. és 20. között tartanak, koncertet ad Katie Melua, a Vaya Con Dios vagy Youssou N'Dour is.

Az idei VeszprémFest nyitókoncertjét Fatoumata Diawara mali énekes és Roberto Fonseca kubai zongorista közös produkciójával indul július 15-én, a következő négy napon pedig világsztárok, Katie Melua, a Vaya Con Dios, a Brand New Heavies és a Grammy- díjas Youssou N'Dour adnak koncertet.

A  július 20-i vasárnapi záró esten a Magyar Jazz Napja alkalmából lesznek programok, amelyet idén először rendeznek meg Budapesten kívül és a felhozatalban  a magyarországi dzsessz színtér fiatal és idősebb előadói egyaránt szerepelnek, néhány külföldi zenésszel kiegészülve. Az idei VeszprémFest koncertjeinek helyszíne a vár.

Kép letöltéseFotó: Mohai Balázs/MTI

A fesztivált- amelyre tavaly 15 ezer vendég látogatott el -  keretbe foglalják a kísérőrendezvények, a veszprémi Óváros téren a július 14. és 22. közötti Rozé, Rizling és Jazz Napok, amelyen a zenei estek mellett húsz pincészet is képviselteti magát. A veszprémi jezsuita kolostorban a "nagy generáció" képviselői játszanak négy estén át, július 16-tól. Sebestyén Márta Andrejszki Judittal és Balogh Kálmánnal lép fel, Somló Tamás barátaival, koncertet ad Dés László, valamint Karácsony János és Angler Ákos duója is.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató és Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá, ezzel az MVM lett a zenei fesztivál főtámogatója.  A VeszrpémFest idei költségvetése meghaladja a 200 millió forintot, a város 20 millióval támogatja a VeszprémFestet, a központi költségvetésből 40-50 millió, a jegyeladásból 75 millió forintra számítanak.

(MTI, KIM Sajtó Osztály)