Somogyi Péter, alezredes az MH EUFOR kontingens 14. váltásának parancsnoka az MTI-nek elmondta: az ország egyharmada víz alatt áll. Bosznia-Hercegovina múlt pénteken kora este kérte az EUFOR hadműveleti központjának segítségét. A feladat teljesítésével a magyar lövészszázadot bízták meg.

(fotó: MH EUFOR-kontingens)

A magyar katonák szombaton Szarajevóból az északi részen fekvő Maglaj városába vittek el egy civil segélyszállítmányt. Vasárnap pedig egy tizenkét gépjárműből álló konvojjal egy angol mentőcsoportot juttattak el a repülőtérről egy északkeleti városba.
Az EUFOR parancsnokság és a kontingens is Szarajevó melletti Butmir táborban van. Mint az alezredes elmondta, hogy Szarajevóban és a táborban nincs árvízveszély. Ugyanakkor elmondta, hogy az ottani folyók vízszintje is több helyen megemelkedett, amely veszélyezteti a hidakat és Szarajevó közlekedését.

(fotó: MH EUFOR-kontingens)

Székács József százados, az EUFOR magyar lövészszázadának parancsnoka aki a szállítási feladatok teljesítő katonákkal a helyszíneken segített, az MTI-nek azt mondta: mindenkit, még a hatóságokat is váratlanul érte ez a katasztrófahelyzet, mivel Bosznia-Hercegovina domborzati viszonyaiból kiindulva az áradások nem szokványosak, akkor sem ha gyorsan sok csapadék hullik le. Bosznia északi és északkeleti részén rendkívül súlyos a helyzet - tette hozzá a százados.

(fotó: MH EUFOR-kontingens)

Zlatko Legumdzija külügyminiszter hétfőn közölte: az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvíz. Mintegy egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná. A halálos áldozatok számáról akkor adnak hivatalos jelentést, amikor mindenhol visszahúzódik a víz - fűzte hozzá. A külügyminiszter a károkat az 1992-95-ös boszniai háború pusztításához hasonlította. A Száva folyón újabb árhullámra számítanak. A hatóságok jelentése szerint mintegy félmillió embernek kellett elhagynia otthonát. Meg nem erősített hírek szerint az országban legalább 30 áldozata van az áradásnak és a földcsuszamlásoknak.

(fotó: MH EUFOR-kontingens)

A Magyar Honvédség 2004 óta vesz az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletében. Jelenleg mintegy 160 magyar katona szolgál az EU Bosznia-Hercegovinai műveletében. A misszió törzsfőnöki posztját már évek óta magyar tábornok tölti be.
Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly decemberben a szarajevói Butmir táborban tett látogatása során azt mondta: Magyarország számára nemzeti érdek Bosznia-Hercegovina stabilitása, ezért a Magyar Honvédség a továbbiakban is szinten tartja az országban állomásozó magyar kontingens létszámát.

(MTI)