Magyarország is szerepet vállalna egy többnemzeti katonai repülési kiképző központ létrehozásában - erről írt alá szándéknyilatkozatot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár pénteken a csehországi Ostravában.

A helyettes államtitkár útban hazafelé telefonon nyilatkozva az MTI-nek elmondta: a NATO - képességek és költségek megosztásáról szóló - okos védelem nevet viselő koncepciójának keretében állapodott meg korábban egy közös repülési kiképző központ kialakításáról Horvátország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Államok. Most ötödikként Magyarország is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

A cél, hogy közösen képezzenek ki helikopterpilótákat, később esetleg más típusú légi járművekre is. Ugyanis, mint Siklósi Péter kifejtette, ezek a pilóták külföldi műveletekben, például Afganisztánban már eddig is együtt dolgoztak, ugyanakkor minden pilóta, attól függően, hogy mely országból érkezett, más tudással rendelkezett. A tervezett központban egységes tematika alapján folyna a kiképzés, amellyel erősödne a különböző nemzetekből érkezett katonák interoperabilitási képessége, vagyis hatékonyabbá válna a katonák műveleti területen való együttműködése.

Ezenfelül pedig a közös kiképzéssel a tagországok jelentős költségeket takaríthatnának meg. A tervek szerint a közös kiképzést nem egy központban, hanem több helyszínen végeznék. A jövőbeli tárgyalások során döntenék el, hogy a kiképzés egyes részeit mely országokban bonyolítanák le - fejtette ki a helyettes államtitkár, kiemelve: azt szeretnék, ha Magyarország, a szolnoki helikopter bázis is szerepet kapna ebben a feladatban.

Siklósi Péter elmondta, hogy most első körben azok az országok működnek együtt, amelyek ugyanazt a - volt szovjet - helikoptertípus-családot használják, de a jövőben azt szeretnék, ha minden típus bekerülne az együttműködésbe, hogy a katonák a lehető legtöbbféle helikopterrel tudjanak repülni.

A helyettes államtitkár közlése szerint más országok is érdeklődnek a kezdeményezés iránt. Siklósi Péter egy, a cseh légierő napján megrendezett konferencia megnyitóján vett részt, amelyen a cseh, a szlovák és a horvát védelmi miniszterek is jelen volt. A négy ország védelmi vezetői ezt követően egyeztettek a regionális együttműködésről, az aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, köztük Szíriáról is.

Ezzel kapcsolatban Siklósi Péter csak annyit mondott, hogy a négy ország hasonlóan ítéli meg a szíriai helyzetet. Eredetileg Hende Csaba honvédelmi miniszter vett volna részt az ostravai rendezvényen, de csütörtöki autóbalesete miatt lemondta részvételét.

(MTI)