Továbbra is magyar tábornok tölti be az EUFOR ALTHEA törzsfőnöki posztját Bosznia-Hercegovinában - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

Szűcs András dandártábornok kedden a szarajevói Camp Butmir táborban tartott ceremónián vette át az EUFOR ALTHEA-misszió törzsfőnöki beosztását Szpisják József dandártábornoktól.

Fotó: EUFOR

Szűcs András a Honvéd Vezérkar Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke, korábban 2008-2012 között az Olaszországban állomásozó NATO Gyorsreagálású Hadtest (NATO Rapis Deployable Corp - Italy) harctámogatásért felelős törzsfőnök-helyettesi beosztását látta el.

A Magyar Honvédség jelenleg mintegy 160 katonával járul hozzá az Európai Unió Bosznia-Hercegovinai műveletéhez: ezzel az Európai Unió Közös Biztonság és Védelempolitikai műveleteiben ez a legjelentősebb magyar hozzájárulás. "A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának elismerését jelzi, hogy immár évek óta magyar tábornok a misszió törzsfőnöke" - emelte ki a HM.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly decemberben a szarajevói Butmir táborban tett látogatása során azt mondta: Magyarország számára nemzeti érdek Bosznia-Hercegovina stabilitása, ezért a Magyar Honvédség a továbbiakban is szinten tartja az országban állomásozó magyar kontingens létszámát.

(MTI)