Magyar katona, Ács Gábor alezredes lett a vezetője és szóvivője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött nemzetközi katonai megfigyelő csoportjának.

A katonai megfigyelők csoportja csütörtök délben megérkezett a Krím-félszigetre, ahol a 42 tagú kontingens - köztük két magyar főtiszt - feladata, hogy ukrán meghívásra elvégezzék az ukrán katonai objektumok fegyverzetellenőrzését.

A 22 ország által delegált megfigyelők mandátuma jelen állás szerint március 12-éig tart.

Az EBESZ szerdai közleménye szerint a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény rendelkezik arról, hogy a szervezet bármely tagországban látogatást tehet, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Lamberto Zannier EBESZ-főtitkár szerdány reményét fejezte ki, hogy ez a katonai látogatás segít az ukrajnai feszültség csökkentésében. "Az EBESZ a helyszínen objektíven felmérve a helyzetet, jobb helyzetben lesz ahhoz, hogy elő tudja segíteni a válság politikai megoldását párbeszéd útján. A bizalomépítés és az átláthatóság az EBESZ biztonságpolitikájának fő elemei" - jelentette ki a főtitkár.

(Honvédelmi Minisztérium, MTI)