A rendszerváltás óta a honvédség legnagyobb képességfejlesztése az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

"Tartalék nélkül nincs haderő" - szögezte le a miniszter, hozzátéve: az önkéntes tartalékos rendszerbe való befektetés a biztonságunkba való befektetés.

Mint felidézte, a kormányváltás idején csak papíron volt 17 tartalékos katonája a Magyar Honvédségnek. Ezért 2010-ben megkezdték az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlesztését, s mostanra az önkéntes védelmi és műveleti tartalékos katonák összlétszáma már ötezer felett van. Hende Csaba kérdésre válaszolva azt mondta: szeretné, ha jövő év végére a tartalékosok létszáma elérné a nyolcezret.

A rendszer fejlesztésével a honvédség képessé válik arra, hogy a változó körülményekhez gyorsan alkalmazkodva hatékonyan és alacsonyabb ráfordítás mellett bővítse képességeit anélkül, hogy az állandó és költségvetési szempontból jelentősebb kiadással járó állományát bővítené. Emellett az önkéntes tartalékos rendszer egyedülálló lehetőség arra is, hogy segítségével katonaság újra nyitott, sokak által átélhető társadalmi intézménnyé váljon. 

A honvédség csak akkor lehet képes alapvető feladatai maradéktalan ellátásra, ha a meglévő hivatásos és szerződéses állománya mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az önkéntes tartalékosok, akik szükség esetén időlegesen kiegészítik a meglévő erőképességeit.

Mint kifejtette: 2011-ben a jogszabályi háttér kialakítását követően megkezdték az állomány feltöltését. Elsőként az önkéntes védelmi tartalékosok rendszerét építették ki, létszámuk jelenleg mintegy kétezer. A védelmi tartalékosok béke idején a HM EI Zrt. alkalmazottjaként a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látják el, szükség esetén bevonhatók katasztrófavédelmi feladatokra.

Tavaly pedig megkezdődött az önkéntes műveleti tartalékosok felvétele is. Ők békeidőszakban beoszthatók huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba, missziókban résztvevők hazai pótlására, de katonai szaktudásuk, civil képzettségük, s alkalmasságuk esetén Maliban, illetve Grúziában külszolgálatot is vállalhatnak. Mostanáig több mint háromezer önkéntes műveleti tartalékossal kötöttek szerződést - tette hozzá a miniszter.

Hende Csaba azt mondta: a tavalyi évet a nagyszámú jelentkezés jellemezte, 2013 pedig az önkéntes tartalékos rendszer fejlődésének, stabilizálódásának éve volt.

A honvédelmi tárcavezető azt is kiemelte, hogy az önkéntes tartalékos rendszerben emelkedett a fiatalok aránya. Tavaly még az állomány mindössze 3 százaléka volt 30 év alatti, jelenleg ez az arány már 10 százalék. Idén a nyári alapkiképzést már ötször annyi fiatal teljesítette, mint 2012-ben. Idén számos felsőfokú intézménnyel, egyetemmel kötöttek együttműködést, s további megállapodások vannak előkészítés alatt.   

A miniszter arra is kitért, hogy a január elsejével újra alakuló helyi védelmi bizottságok honvédelmi elnökhelyettesi pozícióit önkéntes műveleti tartalékos katonákkal töltötték fel, így mindenhol ott van a honvédség, a katonai szaktudás. Kiemelte továbbá, hogy a dunai árvízi védekezésen résztvevők becsületet szereztek a tartalékos honvédségnek. Megmutatták, hogy a tartalékosok elkötelezett, a hazájukért tenni és küzdeni akaró emberek, katonák bajtársi közössége. Az önkéntes tartalékosok megnövelték a honvédség erejét, amely így sokkal többre volt képes, mint azelőtt - hangsúlyozta a miniszter.

(MTI)