A katonai felsőoktatás iránt nagyon nagy az érdeklődés; a katonai alapismeretek tárgy tananyaga a felvételinél is igen komoly segítséget jelent-hangsúlyozta Hende Csaba a zuglói Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskolában. A honvédelmi miniszter a katonai alapismeretek tantárgy oktatását szolgáló szaktantermet avatta fel április 26-án.

A szakközépiskola ezen a napon újabb fordulóponthoz érkezett a katonai alapismeretek tanítását tekintve: most avatták fel a tantárgy hatékony oktatását szolgáló, Zrínyi Miklós nevét viselő szaktantermet. Az ünnepélyes átadáson megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki beszédében elismerte az intézmény dolgozóinak, illetve hallgatóinak a katonai oktatás iránti - az elmúlt években tanúsított - elkötelezettségét.

fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A diákokhoz fordulva hangsúlyozta: jól választanak, ha a katonai pálya mellett döntenek majd. Hende Csaba hozzátette: a katonai felsőoktatás iránt nagyon nagy az érdeklődés, bizonyos szakokon több mint húszszoros a túljelentkezés, ám a katonai alapismeretek tárgy tananyaga a felvételinél is igen komoly segítséget jelent. A miniszter kiemelte: nem véletlen, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központja is az egykori Ludovika Akadémia épületében lesz. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a jövőben a legendásan magas ludovikás színvonal a közszolgálat egészét áthatja majd.

fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Hende Csaba rámutatott: a katonák és a honvédelem ügyéért elkötelezett emberek erőfeszítései az elmúlt ezer évben is biztosították a haza fennmaradását és néha a túlélést is. Az az idő is eljön majd – tette hozzá -, amikor a jelenlévő fiatalok vezetik az országot. E gondolatok jegyében avatta fel a tantermet, és eredményes munkát kívánt minden jelenlévőnek.

fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A budapesti Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskolában 2010 szeptemberétől oktatják a katonai alapismeretek tantárgyat. Az intézményben a 2011-2012-es tanévben négy új osztály indult: mindegyikben heti egy órában tanulják a diákok a honvédelmi ismereteket. Ez összesen több mint százhúsz tanulót érint. Ezek az adatok igen komoly előrelépést mutatnak az előző tanévben folytatott kétosztályos oktatáshoz képest, miután az iskola vezetése megbizonyosodott arról, hogy a KatonaSuli-programban komoly lehetőségek rejlenek.

(HM Sajtóiroda; Zrínyi Média)