A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történő tárgyalások pluszfeladatai miatt felmentését kérte miniszteri megbízatásából Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter leszögezte: januárban megkezdődhetnek a tárgyalások.

Giró-Szász András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az elmúlt másfél évben a Magyar Kormány új alapokra helyezte a gazdaságot, ehhez fel kellett számolnia minden olyan együttműködést, amely korlátozta az ország gazdasági önállóságát.

Fellegi Tamás, Giró-Szász András (fotó: Botár Gergely)

Másfél év alatt olyan lépéseket tudott megtenni a Kormány, amelyek ritkaság számba mentek Európában. A válság idején képes volt a családi, szociális és nyugdíjellátásokat megvédeni, mivel céljait többek között szektorális különadókkal és bankadóval oldotta meg.

Ezeket a módszereket sokan támadták, de azóta számtalan állam átvett hasonló megoldásokat. Mindezen lépéseket – folytatta a kormányszóvivő - nem lehetett volna megtenni, ha 2010 őszén a Magyar Kormány nem zárja le a 2008-as IMF-konstrukciót.

A kormányszóvivő kifejtette: hozzá kellett kezdeni az ország megújításához, és ennek része volt az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány korlátok közé terelése, a gazdasági növekedés beindítása, a munkanélküliség csökkentése. Mindennek eredményét már jelzik a harmadik negyedéves gazdasági növekedésről szóló és az őszi foglalkoztatási adatok. Az országnak képesnek kell lennie, hogy a piacokról finanszírozza magát, és az előző négy hónapban ez 95 százalékban sikeres is volt.

Az elért eredményeket azonban most meg is kell védeni az euróválság negatív hatásaival szemben, fenn kell tartani az ország piacokról történő finanszírozását. Ezért döntött úgy a Kormány, hogy megkezdi a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal egy biztonsági háló létrehozásáról. A delegáció vezetőjének Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert nevezték ki.

Fellegi Tamás, Giró-Szász András (fotó: Botár Gergely)

Fellegi Tamás kifejtette, a 2011-es év a pénzügyi növekedési és politikai válság újabb hullámát hozta, és a helyzet további súlyosbodását vetíti elő 2012-re. Az euró válsága átterjedt a mediterrán régióról Európa más területeire, az állampapír és kötvénypiacok, valamint a finanszírozást biztosító intézmények súlyos problémákkal küzdenek, amelyek aránytalanul megdrágítják a forrásbevonást. Mindez a vártnál lényegesen rosszabbul érinti a gazdaságok növekedési kilátásait, egyúttal érzékenyen hat az érintett országok és valutáik sérülékenységére a spekulációval szemben.

A miniszter elmondta, ezek a folyamatok érintik hazánkat is, de az ország finanszírozását folyamatosan biztosítani kell, akkor is, hogyha az eurózóna válsága tovább súlyosbodik, és még nagyobb teret nyit az egyébként természetes spekulációnak. A megváltozott nemzetközi helyzetben ezért Magyarországnak szüksége van védőhálóra, amelyet jelenleg a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal megkötendő megállapodás tud nyújtani.

Fellegi Tamás a delegáció vezetőjeként elvégzendő feladatait összegezve elmondta, ez magában foglalja a tárgyalási pozíció kialakítását és Kormány elé terjesztését, a képviselendő álláspont megalapozását, a tárgyalási háttérmunka összehangolását, a szükséges kormányzati döntések kezdeményezését és végrehajtásuk ellenőrzését, valamint a magyar álláspont képviseletét a tárgyalópartnerekkel szemben, a meghatározó külföldi kormányoknál, valamint a pénzügyi befektetői, elemzői és hitelminősítői intézményeknél.

Fellegi Tamás bejelentette, hogy a rendkívül sok feladatot magába foglaló megbízatás, valamint a nemzeti fejlesztési miniszterként végzett munka olyan leterheltséget jelent együttesen, amely miatt jelezte a miniszterelnök azon kérését, hogy – amennyiben egyetért – kezdeményezze a Köztársasági Elnöknél a miniszteri pozícióból történő felmentését.

Az IMF-tárgyalásokról szólva Fellegi Tamás elmondta, az elmúlt másfél hétben számos konzultációt folytatott meghatározó banki vezetőkkel, a Bankszövetség elnökével, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőivel. A miniszter elmondta, hogy az MNB-t Karvalits Ferenc alelnök képviseli majd a delegációban. A jövő hét folyamán pedig informális megbeszélésre Magyarországra fognak érkezni az IMF és az EU főtárgyalói, a konkrét tárgyalások pedig várhatóan januárban kezdődnek el. Addig Fellegi Tamás látogatást tesz a meghatározó elemzői és pénzügyi intézményeknél.

***

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusának helyszínén magyar újságíróknak elmondta: Fellegi Tamás valóban beszélt Orbán Viktorral, aki "érti a nemzeti fejlesztési miniszter által felvetett szempontokat".

Orbán Viktor a tervek szerint péntek éjjel tér haza Budapestre, így a hét végén személyesen is egyeztet a tárcavezetővel, és ezután a lehető leghamarabb meghozza a szükséges döntéseket - közölte a szóvivő.

(kormany.hu)