A közvagyon gyarapodása egyenlő az ország erősödésével – jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján, ahol Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. főigazgatója bejelentette, hogy a MNV Zrt. nyilvános vételi ajánlatot tesz a Rába Holding részvényeire.

Giró-Szász András elmondta: a Kormány lezártnak tekinti a tömeges privatizáció időszakát, felelősen kívánja kezelni a nemzeti vagyont, és gyarapítani fogja azt. A nemzeti vagyon és egy újjáépített nemzeti ipar új munkahelyeket tud létrehozni. Ebben, valamint a magyar gazdaság növekedésében, a kis- és középvállalkozások megerősítésében és a foglalkoztatás növelésében a járműiparnak kulcsszerepe van – tette hozzá a kormányszóvivő.

Polacsek Csaba, Fónagy János, Giró-Szász András (fotó: Pelsőczy Csaba)

A Rába egy tradicionális magyar vállalat – folytatta -, amely családok ezreinek ad megélhetési lehetőséget, így a Rába Holding megerősítésével nem csak a nemzeti gazdaság fog erősödni, hanem Győr városa is.

Fónagy János tájékoztatott: a Vagyonkezelő Zrt. nyilvános vételi ajánlatot tesz a Rába Holding Nyrt. részvényeinek száz százalékára. Célunk a nemzeti vagyon felelős kezelése, a gazdaság fejlesztése, valamint erősíteni kívánjuk az állami szerepvállalást a járműipari ágazatban – erősítette meg az államtitkár.

A tranzakció célja, hogy a vállalatban jelenleg 16,15 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező magyar állam érdemi befolyáshoz jusson a Rába Holding Nyrt.-ben – mondta az államtitkár. A döntő állami befolyás biztosítékot jelent arra, hogy egy hosszú távú, jövőbemutató vállalatfejlesztési stratégia végrehajtásával érvényesüljenek a nemzetgazdasági, geopolitikai megfontolások a Rába üzemeltetésében - emelte ki Fónagy János.

Polacsek Csaba főigazgató ismertette: az állam kötelezettséget vállal, hogy a vételi árat elfogadó részvényeseknek a 815 forintos részvényenkénti árat kifizeti. A magyar állam eddig is az Nyrt. főtulajdonosa volt, 16,15 százalékos részesedéssel, társaságain és szervezetein keresztül. A legnagyobb részvényes a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 15,47 százalékos tulajdonrésszel – mondta a főigazgató.

Miután az MNV Zrt. megvásárolta a malajziai DRB Hicom 10,85 százalékos részesedését, a Vagyonkezelő tulajdonrésze 26,32 százalékra emelkedett – mondta Polacsek Csaba, majd hozzátette: a vételárból mintegy 1,7 milliárd forint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerül, így 8,5 milliárd forint az, ami költségvetésen kívülre esik. A saját részvényeket is beleszámítva körülbelül 11 milliárd forint lenne az összes részvény vételára.

(kormany.hu)